Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

ртцг.ме [ M.V. ]

12. 02. 2023. 14:17 >> 14:16
4

PORUKA BRISELA

"Hapšenja visokih funkcionera moraju imati adekvatan epilog da bi se osiguralo povjerenje EU"

Evropska unija (EU) uočila je kontinuirani napredak u radu Agencije za sprečavanje korupcije, pozivajući na uspostavljanje još snažnijeg bilansa rezultata, uključujući korupciju na visokom nivou. U isto vrijeme, EU upozorava da su administrativni kapaciteti u Specijalnom policijskom odjeljenju nedovoljni da odgovore sve većem broju novih složenih i visokoprofiliranih slučajeva organizovanog kriminala. Te poruke sadržane su u Izvještaju sa 12 sastanka Odbora za stabilizaciju i pridruživanje, održanog 25. januara u Briselu, u hibridnom formatu. Vlada je taj izvještaj objavila na svom zvaničnom sajtu.  

Evropska unija je Crnoj Gori, navodi se, posebno skrenula pažnju na značaj političke volje, nezavisnog pravosuđa i dosljedne kaznene politike.

"Konstatovano je da je bilans rezultata u dijelu finansijskih istraga i oduzimanja imovine i dalje ograničen te da je potrebno ograničiti upotrebu sporazuma o priznanju krivice na izuzetne slučajeve. Ukazano je na potrebu dodatnog jačanja institucionalnih kapaciteta. Dodatno, pohvaljen je proaktivan rad Specijalnog državnog tužilaštva od dolaska novog glavnog specijalnog tužioca na čelo te institucije. Hapšenja visokih javnih funkcionera, kako je naglašeno, moraju imati adekvatan institucionalni epilog kako bi se osiguralo povjerenje EU i međunarodnih policijskih partnera", piše u izvještaju Vlade sa sastanka.

U nastavku, delegacija EU je pohvalila međunarodnu policijsku saradnju Crne Gore, koja nastavlja da "daje rezultate nezapamćenim zapljenama droge u zemlji i inostranstvu".

"Primjetan je porast broja pravosnažnih presuda u slučajevima organizovanog kriminala, ali bilans rezultata i dalje treba jačati, naročito kada je u pitanju šverc cigareta i pranje novca. Pozdravljeni su napori Crne Gore na planu otklanjanja sistemskih nedostataka u krivičnom pravosuđu kroz izradu nacrta izmjena i dopuna Krivičnog zakonika i Zakonika o krivičnom postupku, kao i donošenje novog Pravilnika o organizaciji i sistematizaciji Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), koji otvara mogućnost dodatnih zapošljavanja u ključnim oblastima", naglašeno je u izvještaju.

Iz EU su dodatno naglasili i da su administrativni kapaciteti u Specijalnom policijskom odjeljenju nedovoljni da odgovore sve većem broju novih složenih i visokoprofiliranih slučajeva organizovanog kriminala.

"Takođe, delegacija EU je pozdravila poboljšanje rezultata u procesuiranju i izricanju presuda za krivična djela trgovine ljudima, ističući potrebu dodatnog poboljšanja kapaciteta za otkrivanje velikih mreža trgovine ljudima. U dijelu nedozvoljene trgovine cigaretama, delegacija EU je pozdravila odluku Vlade da zabrani skladištenje duvanskih proizvoda u luci Bar radi otklanjanja rizika od šverca duvana, kao i značajne zapljene duvana. Primijećeno je, međutim, da je broj osuđujućih presuda u ovoj oblasti i dalje na niskom nivou", potencirano je u izvještaju.

Na planu borbe protiv računarskog kriminala, delegacija EU je sa zabrinutošću konstatovala da administrativni kapaciteti naše zemlje za borbu protiv ove vrste kriminala nijesu dovoljno snažni da se suoče s globalnim prijetnjama.

"U dijelu saradnje u oblasti droga, delegacija EU je podsjetila na značaj jačanja Nacionalnog sistema za praćenje droga te pozdravila napore da se adresiraju preporuke Evropskog centra za praćenje droga i zavisnosti od droga", piše u izvještaju. 

Povod nedavnog sastanka Odbora za stabilizaciju i pridruživanje u Briselu bilo je sagledavanje stanja i rezultata koje je Crna Gora ostvarila u dijelu institucionalnih, zakonodavnih, političkih i ekonomskih reformi, uz projekciju planiranih aktivnosti na putu ka EU.  

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније