Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.M. [ Mina ]

04. 02. 2023. 10:26   >>  10:58 1

CDT

DIK odlukom o "međunarodnoj istrazi" izašao iz svojih nadležnosti

Državna izborna komisija (DIK) je, odlukom da se obrati Republičkoj izbornoj komisiji (RIK) Srbije, izašla iz svojih nadležnosti i ušla u zonu političkog performansa, ocijenili su iz Centra za demokratsku tranziciju (CDT).

DIK će zatražiti od RIK-a Srbije informaciju da li jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić i predsjednik Pokreta Evropa sad Milojko Spajić imaju biračko pravo i prebivalište u Srbiji.

Predsjednik DIK-a Nikola Mugoša, koji je glasao protiv te odluke, kazao je da Komisija nema zakonsku nadležnost da kod organa u drugim državama utvrđuje da li osobe koje još formalno nijesu predsjednički kandidati imaju prebivalište u drugim državama,

Iz CDT-a su apelovali na DIK da hitno zakaže sjednicu na kojoj će ispraviti tu, kako su naveli, nebuloznu odluku, vratiti se zakonitom sprovođenju izbornog procesa i izbjeći blamiranje države na domaćem i međunarodnom polju.

Izvršni direktor CDT-a Dragan Koprivica ocijenio je da je DIK odlukom da sprovodi „međunarodnu istragu“ o eventualnom dvojnom državljanstvu dvojice potencijalnih kandidata za predsjednika izašla iz svojih nadležnosti i ušla u zonu političkog performansa, još jednom potvrdivši da su interesi partija važniji od demokratskog izbornog procesa.

Prema njegovim riječima, notorna je činjenica da Mandić više od decenije ne krije da ima i državljanstvo Srbije.

„Činjenica je, takođe, da se o dvojnom državljanstvu Spajića dosta govorilo u javnosti i da smo čuli argumente koji upućuju da bi i on mogao imati državljanstvo te države“, kaže se u saopštenju.

U CDT-u, kako je naveo Koprivica, smatraju da ti navodi moraju biti hitno provjereni.

„Ohrabrujemo nadležne državne organe da u zakonitoj proceduri provjere da li ti, ili bilo koji drugi potencijalni kandidati, imaju dvojno državljanstvo i da li su ga stekli na zakonit način“, kaže se u saopštenju.

Međutim, kako je rekao Koprivica, posljednja institucija koja se time treba baviti je DIK.

On je naveo da članovima DIK valjda mora biti poznato i to da su sticanje i gubljenje crnogorskog državljanstva u nadležnosti Ministarstva unutrašnjih poslova.

Koprivica je kazao da se CDT problemom biračkog spiska intenzivno bavi već 20-ak godina i da im je veoma jasno da brojni građani zloupotrebljavaju zakonodavstvo Crne Gore i nelegalno imaju državljanstva drugih država i/ili nemaju istinito prebivalište.

On je rekao da im je jednako jasno da Crna Gora više od 15 godina nije uradila bukvalno ništa da se taj problem riješi.

„I da je zakonodavnim rješenjima i djelovanjem u praksi doprinijela ovom stanju jer su donosioci odluka mislili da vječno mogu manipulisati ovim problemom“, navodi se u saopštenju.

Propast reforme izbornog zakonodavstva, kako je kazao Koprivica, uvjerava ih da je to zaista tako.

„Ova odluka DIK-a je dodatno tragikomična ako se zna da je veliki broj pojedinaca za koje se javno tvrdilo da nezakonito imaju dvojno državljanstvo učestvovao u prethodnim izbornim procesima i nijednom sastavu te institucije nije padalo na pamet da donosi ovakve odluke niti se ponaša na ovaj način“, rekao je Koprivica.

On je naveo da članovi DIK-a s pravom sumnjaju u tačnost evidencija državljanstva i prebivališta, ali se, umjesto preuzimanja nadležnosti drugih državnih organa i vođenja istrage na „divlje“, moraju zakonito ponašati i sprovesti potrebne procedure da se te sumnje provjere.

„Tamo gdje se poštuju država i zakoni, naime, zna se i kako se i kojim kanalima ostvaruje međunarodna komunikacija, saradnja i razmjena“, kaže se u saopštenju.

Koprivica je rekao da su ugledni pravnici iz DIK-a, takođe, morali znati da nijedna država na ovaj način ne daje podatke o svojim državljanima drugoj državi.

„I pošto su to morali znati, oni zapravo ne očekuju odgovor od RIK-a Srbije“, ocijenio je Koprivica.

On je kazao da je ovo ustvari samo „provincijski politički performans s kratkotrajnim efektima“.

„Zato još jednom pozivamo DIK-u da prekine sa
performansima i da se vrati onome što joj je posao – zakonito sprovođenje izbornog procesa“, navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније