Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.L.B. ]

31. 01. 2023. 08:10   >>  10:35 11

RADULOVIĆ ZA TVCG

DIK da provjeri može li se Spajić kandidovati za predsjednika

Državna izborna komisija trebalo bi da provjeri da li Milojko Spajić i ostali kandidati za predsjednike ispunjavaju uslove predviđene zakonom, kazao je advokat Veselin Radulović, gostujući u Jutarnjem programu TVCG.

Radulović podsjeća da kandidat za predsjednika mora biti crnogorski državljanin.

“Pravo da bude biran za Predsjednika ima državljanin Crne Gore, koji je navršio 18 godina života i koji ima prebivalište u Crnoj Gori najmanje 10 godina u poslednjih 15 godina prije dana održavanja izbora”, navodi se u Zakonu o izboru predsjednika Crne Gore.

“Te uslove za Spajića i druge predsjedničke kandidate trebalo bi da provjeri DIK, to podrazumijeva da oni moraju priložiti dokaze da ispunjavaju te uslove. Ne znam da li gospodin Spajić ispunjava te uslove i da li on ima 10 godina neprekidnog prebivališta u Crnoj Gori u posljednjih 15 godina”, kazao je Radulović.

Realnije očekivati izbor jednog ili dvoje sudija Ustavnog suda

On je saopštio da nije realno očekivati sa Skupština imenuje svih četvoro sudije Ustavnog suda.

“Više bilo realno očekivati da se izabere jedno ili dvoje sudija, kako bi Ustavni sud bio funcionalan i kako bi mogli da se održe raspisani predsjednički izbori, a moguće i parlamentarni”, kazao je Radulović.

On kaže kako ostaje da se vidi koliki nivo ozbiljnosti će pokazati poslanici.

Troje kandidata za vrhovnog državnog tužioca Maja Jovanović, Suzana Mugoša i Milorad Marković ući će u zvaničnu trku za najvažniju funkciju u tužilačkoj organizaciji, a Radulović podsjeća da je je Vrhovno državno tužilaštvo već tri godine u v.d. stanju.

“To je opet odgovornost Skupštine koja nije u stanju da izabere VDT-a”, naveo je Radulović i dodao kako misli da je Tužilački savjet donio ispravnu odluku kada je juče prihvatio sve tri kandidature.

 

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније