Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.M.Lj. ]

27. 01. 2023. 10:28 >> 10:23

CDT

Partije pokazale da ne žele kvalitetan birački spisak

Zahvaljujući upornom odbijanju poslanica i poslanika da sprovedu izbornu reformu, Crna Gora nema ažuran i tačan birački spisak, saopštila je zamjenica programske direktorice CDT-a Milena Gvozdenović. Ona je istakla da je vlast nakon parlamentarnih izbora 2020. godine , umjesto da prekine praksu DPS-a, zapravo održala kontinuitet odnosa prema (ne)rješavanju ovog veoma važnog pitanja.

“Našim izabranim predstavnicima su već godinama važnije neke druge teme od potrebe da Crna Gora dobije neke od ključnih uslova za fukcionisanje demokratskih institucija, a kvalitetan birački spisak jeste jedan od najvažnijih”, poručili su iz CDT-a.

Gvozdenović navodi da je dugogodišnja vlast koju je predvodio DPS duži niz godina izbjegavala da pokrene reformske zahvate koji bi doveli do, prije svega, uređenog registra prebivališta koji je veoma važan za birački spisak, ali i za ostale segmente funkcionisanja države.

“S druge strane, vlast nakon parlamentarnih izbora 2020. godine je, umjesto da prekine ovu praksu, zapravo održala kontinuitet odnosa prema (ne)rješavanju ovog veoma važnog pitanja. Prilično brzo su zaboravili šta su građanima obećavali dok su bili opozicija i dali svoj značajan doprinos da izborna reforma doživi propast”, kazala je ona. .

Stoga su u Crnoj Gori i dalje na snazi dva ekstremna stava o biračkom spisku: prvi da je on “najbolji u Evropi” i drugi da u njemu ima “stotine hiljada izmišljenih birača-fantoma kojima se izdaju lažne lične karte”.

“Naravno, zavisno od trenutnog političkog interesa, partije biraju narativ o biračkom spisku koji im u tom momentu odgovara”, navodi Gvozdenovićeva.

Želeći da ponovo skrene pažnju na nedostatak političke volje za sprovođenje izborne reforme, Centar za demokratsku tranziciju (CDT) objavljuje analizu “Kako do kvalitetnog biračkog spiska?“ u kojoj su analizirali probleme koji opterećuju birački spisak i predložili održiva rješenja koja su u skladu sa međunarodnim standardima.

“Ključni razlog nepovjerenja u birački spisak je činjenica da u biračkom spisku imamo upisane građane/ke koji tu ne bi trebalo da se nalaze. Tu se najkrupniji problem tiče neažurnog Registra preblivališta crnogorskih državljana iz kojeg se, između ostalog, izvodi birački spisak. Imamo jedan broj građana koji ima fiktivno preblivašte u Crnoj Gori, ali ipak se nalazi u biračkom spisku i može da glasa”, navode uiz CDT-a..

U Ustavu je propisan uslov preblivališta od 24 mjeseca za ostvarenje prava glasa u našoj zemlji, što znači da je namjera bila da oni građani koji zaista žive i vežu svoju sudbinu za Crnu Goru, o njoj mogu i da odlučuju.

“Međutim, ova ustavna intencija nije pretočena u adekvatan zakonski okvir, pa je građanima ostavljeno na slobodnu odluku da li će odjavljivati prebivalište. Kako bi se riješio ovaj problem potrebno je značajno poboljšati legislativu, a onda sprovesti opsežnu terensku kontrolu i razmotriti svaki pojedinačan slučaj, kako bi država “pronašla” svoje državljane i utvrdila ko od njih jednovremeno ostvaruje biračko pravo i u zemlji u kojoj boravi i u Crnoj Gori”, navodi se u saopštenju.

Osim ovog, postoje i drugi problemi koje je važno rješiti kako bi se “očistio” birački spisak što se prvenstveno veže za pitanje ažurnosti Registra državljana Crne Gore i Matičnog registra umrlih.

“Neophodno je uvesti mehanizme koji će omogućiti bolju internu i eksternu kontrolu tačnosti biračkog spiska i time graditi povjerenje javnosti u izborni proces”, savjetuju iz CDT-a.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније