Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

О.З.

19. 01. 2023. 11:29 >> 11:25

NIŠIĆ SMATRA

"Vlast namjerno na kocku stavlja članstvo u EU"

Direktorica Socijaldemokrata Crne Gore Irma Nišić poručila je da su izbor sudija Ustavnog suda, dogovor o prijevremenim izborima i evropske integracije u uzročno-posljedičnoj vezi, a doza političke ozbiljnosti i odgovornosti bi sada morala postojati.

"Upozorenja o zaustavljanju procesa pregovora je bilo unazad mjesec dana više nego dovoljno i dolazila su sa više nivoa i različitih EU zvaničnika, ali su nažalost reakcije trenutne antievropske većine bile od ignorantskih do negirajućih. Dvije partije su zarad tuđih interesa svjesno i namjerno zarobile institucije i blokirale cjelokupni sistem, jer je očigledno da jedino u ovakvom drustveno-političkom haosu i mogu opstati na vlasti, sve zbog straha od izlaska na izbore. Sve partije u Crnoj Gori, a naročito parlamentarne većine moraju se urazumiti i konstruktivno djelovati, jer se u suprotnom stavlja na kocku najvažniji prioritet od nezavisnosti, a bitan taman koliko i sama nezavisnost - EU članstvo", saopštila je Nišić.

Ona konstatuje da neizbor sudija Ustavnog suda, u ovom posljednjem pokušaju, povlači za sobom sigurno dodatne sankcije.

"Zaustavljanje EU procesa može da znači i ukidanje vizne liberalizacije, koja postoji od 2009. godine, otkad smo se i po prvi put kao građani približili EU i vidjeli najkonkretniju korist ispunjavanja mjerila u pregovorima."

"Pored toga, moglo bi doći do ukidanja podrške iz EU fondova, što bi opet, direktni negativni uticaj imalo na razvojne modele i unapređenja cijelih oblasti. U suštini, neizborom sudija Ustavnog suda, najviše mogu izgubiti građani, a vladajuća većina konačno mora toga postati svjesna, kao i činjenice, da bez obzira što im blokada trenutno odgovara, Crna Gora ne smije da se od lidera EU integracija pretvori u državu nespremnu da odgovori na sve izazove koje je proizlaze iz pregovaračkog procesa", zaključila je direktorica SD-a.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније