Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Т.Г.

14. 01. 2023. 12:25   >>  12:43 2

FUNKCIONER DNP BUDVA

Garčević: Stop "patriotskom" uništavanju korita crnogorskih rijeka

Ru­še­nje mo­sto­va i nad­vo­žnja­ka, pro­bi­ja­nje na­si­pa ko­ji šti­te od po­pla­va, ugro­ža­va­nje iz­vo­ri­šta pi­ja­će vo­de, traj­no uni­šta­va­nje riječ­nih ko­ri­ta i pri­o­ba­lja, te us­kra­ći­va­nje dr­žav­nog bu­dže­ta za mi­li­o­ne eura ne­pla­će­nih na­dok­na­da, sa­mo su ne­ke od po­slje­di­ca ne­le­gal­nog is­ko­pa­va­nja pije­ska i šljun­ka na oba­la­ma rijeka Morače, Lima i Cijevne, kazao je funkcioner Demokratske narodne partije Budva Radko Garčević.

Ističe da šlju­nak i pije­sak iz riječ­nih ko­ri­ta pred­sta­vlja­ju jav­no do­bro Crne Gore.

"U bi­zni­su u ko­jem se, i kad se, po­slu­je po za­ko­nu, okre­ću ogrom­ne pa­re (prema podacima Centra za zaštitu i proučavanje ptica , iz korita rijeke Morače do sada je izvađen šljunak ukupne vrijednosti 138 miliona eura te da je potrebno minimum 100 godina da dođe do potpunog prirodnog oporavka korita Morače nakon dugogodišnje eksploatacije šljunka), na­dok­na­de dr­ža­vi su – mi­ni­mal­ne", navodi Garčević. 

S dru­ge stra­ne, navodi Garčević,  po dr­ža­vu mno­go ve­ću opa­snost pred­sta­vlja­ju na sto­ti­ne di­vljih ba­ge­ri­sta ko­ji se vo­de de­vi­zom „ko­paj i bje­ži”.

"I pored toga što i ptice na granama znaju koje se tajkunske firme obogaćuju na štetu države. Oštri­ca prav­de u Crnoj Gori se „za­lije­tela”, ali ni­je ni okr­znu­la one ko­ji se bo­ga­te ne­le­gal­nom eks­plo­a­ta­ci­jom šljun­ka. To­ko­vi ogrom­nih su­ma nov­ca za­ra­đe­nog ne­le­gal­nom eks­plo­a­ta­ci­jom šljun­ka ta­ko­đe su ne­po­zna­ni­ca, pa mno­gi oprav­da­no za­klju­ču­ju da se nji­me i ku­pu­je ću­ta­nje dr­ža­ve, ko­ja već pre­du­go ne uspije­va da iz­na­đe me­ha­ni­zam bor­be pro­tiv ove vr­ste kri­mi­na­la", navodi Garčević. 

Ističe da je jedan od rijetkih glasnogovornika u borbi protiv ekocida prof. Zoran Lakušić, koji se i pored raznoraznih udara i prijetnji kako javnih tako i tajnih odgovorno odnosi prema očuvanju vodoizvorišta.

"Kvazi patriote, saradnici bivšeg režima očigledno smatraju da im niko ne smije stati na put i da imaju naslijeđeno pravo da i dalje pljačkaju prirodna dobra Crne Gore, a da pritom nadležni, u liku predsjednika Borda direktora Regionalnog vodovoda a što direktno spada u okvir njegovih osnovnih ingerencija na funkciji na koju je izabran, ne smije da se bavi svojim poslom", ističe Garčević. 

Navodi da ak­tiv­no­šću ne­le­gal­nih ko­pa­ča su ugro­že­na ne sa­mo oba­le rije­ka, već i obli­žnja na­se­lja, te da kon­vo­ji ka­mi­o­na na­to­va­re­nih pije­skom uni­šta­va­ju pu­te­ve, če­sto iz­gra­đe­ne iz sa­mo­do­pri­no­sa lo­kal­nih za­jed­ni­ca.

"Po­sred­na šte­ta ko­ju di­vlji ko­pa­či na­no­se gra­đa­ni­ma Crne Gore, ne­po­vrat­no uni­šta­va­nje eko­si­ste­ma na­ših rije­ka, da­le­ko je ozbilj­ni­ja od one fi­nan­sij­ske. Na naj­u­gro­že­ni­jim lo­ka­ci­ja­ma se za­ti­re cje­lo­kup­na flo­ra i fa­u­na. Ne­sta­ju bilj­ke, ri­be i di­vljač, a iza te­ških ba­ge­ra osta­ju kra­te­ri ko­ji se pre­tva­ra­ju u di­vlje de­po­ni­je. Ožilj­ci na oba­la­ma rije­ka u Crnoj Gori su ta­kvi da je ne­vje­ro­vat­no da to ni­ko­ga iz državničkog aparata ne pod­sti­če na ozbilj­nu ak­ci­ju", kazao je Garčević. 

Navodi da "zbog na­či­na na ko­ji se di­vlji ko­pa­či šljun­ka i pije­ska go­di­na­ma bo­ga­te uni­šta­va­ju­ći pri­rod­na do­bra dr­ža­ve Crne Gore, za­slu­žu­ju da ih na­zo­ve­mo šljun­kar­skom ma­fi­jom".

"A na­čin na ko­ji se dr­ža­va od­no­si pre­ma ne­le­gal­nom šljun­ka­re­nju, upor­no ne rje­ša­va­ju­ći pro­ble­me u ovoj obla­sti i pored javnih apela predsjednika Borda direktora Regionalnog vodovoda Zorana Lakušića, ne mo­že se na­zva­ti dru­ga­či­je ne­go za­bi­ja­njem gla­ve u pije­sak", zaključuje Garčević.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније