Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Ивана Поповић [ TVCG ]

25. 12. 2022. 07:09 >> 21:43
3

PODRŠKA I AKTUELNE I BUDUĆE VLASTI

Očekuje se formiranje Skupštine građana u Glavnom gradu

Dva mjeseca od izbora, Podgorica i dalje čeka na konačno proglašenje rezultata izbora i novu gradsku upravu. No, nakon konstituisanja novog saziva gradskog parlamenta, i građani će moći da utiču na donošenje budućih odluka na lokalnom nivou, jer će biti formirana Skupština građana. I aktuelna i buduća vlast pozdravljaju njeno formiranje, jer kako poručuju, glas građana mora biti uvažen.

Kriza reprezentativne demokratije zahtijeva nove metode saradnje građana sa njihovim izabranim predstavnicima. Jedna od njih je i Skupština građana, čije se formiranje u glavnom gradu uskoro očekuje.

Podgoričani će tako imati priliku da direktno predlažu rješenja na lokalnom nivou.  Da bi učešće građana u predlaganju odluka i politika bilo plodonosno ocjenjuju i u NVO sektoru.

"U momentu kada postoji polarizacija u društvu po pitanju pojedinih tema, nekada je taj sud građana i pravi odgovor kako treba usmjeriti političke odluke. Mi smo u toku rada sa građanima shvatili da ona mantra, koja postoji u našem društvu da su crnogorski građani nezainteresovani ili pasivni, nije istinita, naši građani itekako znaju šta žele i kako žele da vide od svojih političkih subjekata", navodi Bojana Papović iz SDT-a. 

Na najave o formiranju Skupštine građana na opštinskom nivou, pozitivno gledaju i u DPS-a.

"Vidimo da prilikom javnih rasprava prilikom usvajanja, recimo DUP-a, budu prazne sale, građani ne budu zainteresovani, a da nakon toga, nakon što usvojimo određeni DUP, imamo negativne komentare, a da se prije toga nijesu interesovali",navodi Mihajlo Anđušić iz DPS-a. 

Svako uključivanje građana imaće i podršku URE, poručuje Luka Rakčević. 

Ističe da bi, konkretno u urbanističkom pogledu bilo manje problema, da su neki planovi prošli taj sud", 

"Zbog toga što je investitorima lako da pronađu neke tačke pritiska unutar lokalne uprave, ali ne mogu potkupiti 30.000 ljudi koji žive na teritoriji jedne mjesne zajednice ili 50.000, koliko živi na teritoriji neke veće mjesne zajednice u Podgorici i mislim da time najbolje čuvamo interese Podgorice, na pravi način", navodi Luka Rakčević iz GP URA. 

U mnogim evropskim zemljama ovaj način saradnje građana sa lokalnim upravama veže se godinama unazad primjenjuje i daje dobre rezultate.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније