Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

П.Р. [ RTCG.me, Mina ]

20. 12. 2022. 18:51 >> 06:44
38

PROTEST POKRETA "IMA NAS"

Eraković: Moramo biti vjesnici crnogorskog proljeća

Potpredsjednik i poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Jevto Eraković poručio je na protestu "Ima nas" da je ovo borba za opstanak Crne Gore.

Eraković je, na četvrtom protestu pokreta "Ima nas" ispred zgrade Skupštine Crne Gore, poručio da su izbori jedini ispravan način na kojima će, kako je kazao, pobijediti oni koji nikada neće biti "izdajnici lažovi i lopovi".

"Na nama je da se izborimo za izbore. Ovo proljeće mora biti crnogorsko, mora biti proljeće izbora i pametnih odluka. Mi moramo biti njegovi vjesnici", istakao je Eraković.

Okupljenima je poručio da ne dozvole da, kako je kazao, lud vjetar ugasi luču slobode i postojanja. 

Izvršni direktor NVO-a Forum "Luča" Nebojša Mrvaljević poručio je da više nema vremena za čekanje.

"Vrijeme je pokazalo sa kim imamo posla u Vladi i u Skupštini. Svi smo odgovorni pred sobom, precima i potomcima", istakao je Mrvaljević.

Pozvao je okupljene da budu, kako je rekao, dostojanstveni i civilizovani.

Glumac Zoran Vujović poručio je da je sve je više onih koji uzaludno rade na rušenju Crne Gore. 

Pozvao je prisutne ispred zgrade Skupštine Crne Gore da na moguće pokušaje provokacije ne reaguju i ostanu civilizovani.

"Ne prihvatamo uvredljive pokliče i pokušaje nasilja. Ko to pokuša, mizerni je i ništavni provokator", istakao je Vujović.

Vujović je najavio da će sjutra predati peticiju za povlačenje Zakona o predsjedniku, održavanje vanrednih izbora i formiranje Ustavnog suda, koju je, kako je kazao, potpisalo 60.000 građana.

Muzičar Momčilo Zeković Zeko pozvao je okupljene da minutom ćutanja odaju počast svima onima koji su, kako je kazao, poginuli za Crnu Goru.

Takođe, pozvao je narod da se probudi.

"Jedino sami možemo da se dignemo", istakao je Zeković.

Demonstranti su nakon govora ispred zgrade Skupštine, krenuli u šetnju ulicama Podgorice.

Oni su prvo stali ispred zgrade Specijalnog državnog tužilaštva, gdje su poručili tužiocima, koji su, kako navode, bacili pod noge pravdu i zakon, da prestanu s progonom poštenih ljudi po nalogu premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića i da i procesuiraju one koji ruše Ustav i ustavni poredak.

Proglas pokreta "Ima nas": Vanredni parlamentarni izbori put oporavka

Nakon toga su nastavili prema zgradi Delegacije Evropske unije (EU) u Crnoj Gori, gdje je pročitan proglas "Ima nas". 

Ponovljeni su zahtjevi građana koji se, između ostalog, odnose na povlačenje Zakona o predsjedniku i hitan dogovor o izboru sudija Ustavnog suda i datumu održavanja vanrednih parlamentarnih izbora.

Navodi se da građani Crne Gore, posvećeni ostvarenju evropskih ciljeva i njenom svekolikom dobru, zahtijevaju odustajanje od pristupanja "Otvorenom Balkanu" i oslobađanje tužilaštva i sudske vlasti od političkih uticaja i stvaranje uslova za njihov nezavisan rad.

U proglasu se ističe da više nema vremena za čekanje.

"Ne smijemo zbog današnjih i generacija koje dolaze dozvoliti da Crnom Gorom upravljaju neznalice, oni koji je ne vole i koji su spremni da je izdaju", piše u proglasu.

Crnoj Gori, kako se poručuje, treba izvjesna evropska budućnost i stabilan razvoj, a ne populizam i bankrot.

"Ovo je 21. vijek, a ne devedesete. Crnoj Gori treba svaki njen građanin", navodi se u proglasu.

Ocjenjuje se da je aktuelna parlamentarna većina stvorila duboku društvenu podijeljenost i ekonomsku neizvjesnost.

"Pokazalo se da njihova zlodjela vode u socijalnu, ekonomsku i institucionalnu anarhiju i beznađe. Zdravstvo ne funkcioniše. Obrazovanje je dovedeno do ruba propadanja", piše u proglasu.

Ocjenjuje se da je bezbjednost svakog građanina ugrožena i da ekonomija propada.

Crna Gora, kako se ističe, treba da bude društvo slobode, društvo realne politike, društvo odvažnih i hrabrih građana.

U proglasu se navodi da će svako ko je zloupotrijebio položaj i državnu imovinu da bi udovoljio ličnim interesima ili asimilatorskim pokušajima druge države, odgovarati pred pravosudnim organima Crne Gore.

"Izdajnicima, lopovima i marionetama mjesto je na optuženičkoj klupi crnogorskog pravosuđa, oslobođenog političkih pritisaka", piše u proglasu.

Dolazak na večerašnji protest organizovan je iz svih crnogorskih gradova.

Novi prostest najavljen je da će organizovati do 28. decembra.

Пратите нас на

Коментари38

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније