Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

19. 12. 2022. 16:45 >> 16:42

OBNOR

Današnji datum trijumf slobodarske Podgorice

OBNOR Crne Gore i OBNOR Glavnog Grada obilježili su 78 godina od kada je Podgorica oslobođena u Drugom svjetskom ratu i organizovali brojne aktivnosti i svečanosti povodom ovog svijetlog praznika.

Predsjednik SOBNOR-a Crne Gore Radojica Radojević je istakao da je 19. decembar jedan od najznačajnijih datuma u bogatoj istoriji ovog grada.

"Na današnji dan 1944. godine Podgorica je oslobođena od fašizma i ovaj datum i danas zrači kao snažan simbol slobode i trijumf slobodarske Podgorice. Prije 78. godine, jedinice Treće divizije, slavnih brigada NOVJ-e tj. Devete crnogorske Narodnooslobodilačke brigade, Prve Bokeške Narodnooslobodilačke brigade, Zetskog Narodno- oslobodilačkog partizanskog odreda, u ranim jutarnjim časovima 19. decembra donijele napaćenom narodu slobodu od krvoločnih fašista i njihovih saradnika. Bio je to veličanstveni datum u istoriji Sreza podgoričkog, posebno ovog napaćenog i namučenog grada, koji je doživio 72. bombardovanja, i to nažalost najviše od savezničke aviacije, Na oltaru slobode naš grad i srez dao je ogroman doprinos" kazao je Radojević.

On je ukazao na to da je bilo oko 6.000 aktivnih učesnika u Narodnooslobodilačkom pokretu, od čega oko polovina u redovima boraca Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije.

"Na bojištima, strelištima, zatvorima i logorima dalo je živote oko 1400 boraca, dok je nekoliko hiljada stradalo kao žrtve fašističkog terora. Grad je dao 476 nosilaca „Partizanske Spomenice 1941“ god. Ovdje se u ovom periodu 1944. godine rađala sloboda krvlju natopljena, stvarali uslovi za život dostojan čovjeku i najbolji je primjer kako se hrabrošću i sa ponosom brani rodna gruda i njena sloboda" rekao je on.

Poručio je da njihove žrtve nijesu bile uzaludne - "jer iz njihovih krvi nikla je sloboda u kojoj mi danas živimo".

"Obilježavajući danas godišnjicu oslobodjenja Podgorice od fašizma, prilika je i za izraze dubokog poštovanja za sve borce naše veličanstvene NOB-e, za sve naše pretke koji su iznjedrili hrabre i najbolje sinove i kćeri, koji su širom nekadašnje domovine ugradili svoju mladost i dali živote za našu budućnost. Naša je trajna obaveza da nikada ne zaboravimo one vitezove i junake, koji su svoje živote ugradili za slobodu Crne Gore, našeg grada i naše nekadašnje domovine od Triglava pa do Đevđelije, one koji su, u tim ratnim vremenima, imali smjelosti, odlučnosti i snage da se suprotstave tom zlu i da ga, na kraju, savladaju. Tim žrtvama i njihovoj hrabrosti dužni smo slobodu koju danas imamo i zato im se, i danas, najdublje zahvaljujemo. Pozivam mlade ljude da podju njihovim časnim putem i nastave njihovo veličanstveno djelo. Neka je vječna slava i hvala palim borcima za slobodu naše zemlje i ovog grada" poručo je Radojević.

Svečnosti polaganja vijenaca i cvijeća obavljeno je u 10 sati, na spomeniku Partizanu borcu na Gorici, gdje su prisustvovale delegacije SUBNOR-a Crne Gore, te OBNOR-a 1941-1945. Podgorica, Herceg Novog, Kotora, Budve, Tivta, Pljevalja, Bijelog Polja, Berana, Plužina, Bara, Ulcinja, Nikšića, Danilovgrada, Cetinja, Andrijevice, Žabljaka, Tuzi i Golubovaca.

Skupu slobode i antifašizma kao gosti su prisustvovale i delegacije Gradskog SUBNOR Beograda, Banja Luke, Prijepolja, Trebinja, delegacija, kao i delegacije političkih stranaka. Nakon što su delegacije položile vijence i cvijeće, skup je otvorila predsjednica OBNOR-a 1941-1945 Podgorice Radmila Čagorović koja je prisutne pozdravila i pozvala da minutom ćutanja odaju počast oslobodiocima Podgorice.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније