Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.V. ]

17. 12. 2022. 07:00   >>  06:58 7

PREDVIĐENO ZAKONOM

Kazna do 500 eura ako se ne daju podaci na popisu

Uprava za statistiku Crne Gore objaviće preliminarne rezultate popisa stanovništa najkasnije 30 dana od završetka popisa. To je previđeno Zakonom o popisu, koji je juče objavljen u Službenom listu Crne Gore, a čiji je ukaz potpisao predsjednik države Milo Đukanović.

Članom 2 tog Zakona predviđeno je da period sprovođenja popisa i referentni momenat određuje Vlada Crne Gore. 

Popisivač, instruktor i kontrolor kazniće se do 500 eura ukoliko ne budu čuvali kao službenu tajnu sve podatke od popisanih stanovnika. 

Predviđene su i kazne za fizička lica.

"Novčanom kaznom u iznosu od 100 do 500 eura kazniće se za prekršaj fizičko lice ako ne da podatke koji se od njega traže popisom i ako na svako pitanje ne da tačan i potpun odgovor", navodi se u članu 235 Zakona o popisu. 

Ista kazna predviđena je i ako fizičko lice snima ili intervjuiše tok intervjua ili popunjene popisne upitnike, ili ako snima ili fotografiju objavi putem interneta ili medija. 

Dodaje se da je obaveza jedinica lokalne samouprave da do završetka popisa ne mijenjaju nazive, granice i područja opština i naselja, uključujući imena ulica, trgova i bulevara.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније