Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

А.М.

14. 12. 2022. 23:29 >> 23:26

GENCI NIMANBEGU

"CG na putu blokade institucija sistema"

Nepostizanje dogovora za izbor sudija za Ustavni Sud, nedostatak odgovornog državničkog dijaloga između političkih partija a najviše ponovno glasanje za Zakon o Predsjedniku Crne Gore vode političku scenu u državi ka potpunoj blokadi svih institucija sistema i gubitku legitimiteta ili kapaciteta svih institucija, ocijenio je predsjednik Force Genci Nimanbegu.

On je dodao da će na ovaj način  "i onako velika politička kriza dovesti do do sada neslućenih problema koje je teško rješiti".

"Da li je još jednom potrebno reći da osuđujemo te greške? Da li je politički akteri u CG toliko kratkog pamćenja da je važno samo što će biti sjutra ili na sljedećim izborima a ne što će biti za godinu, dve ili deset? Čujete li uporni glas od naših zapadnih prijatelja koje korake treba preduzeti?", pita se Nimanbegu u Fejsbuk objavi.

Podsjetio je da je  glasao za kandidate za sudije i oba puta protiv Zakona o predsjedniku.

"Jedini u parlamentu koji je imao taj takav stav o tim pitanjima. Ali ona nisu nepovezana već veoma uslovljena rješavanjem puno drugih problema. Stoga kao dio šireg paketa sam predlagao koncentracionu Vladu koja bi trebala pripremati izbore zasnovanu na učešću svih", navodi Nimanbegu.

Dodaje da je stava da Crna Gora nije izolovano ostrvo sa problemima "već se oni produkuju i iz centara van Crne Gore. 

"Jer region nije pomiren poslije ratova iz 1990-tih. Duhove iz prošlosti ne prizivaju svi podjednako već na žalost politika iz Beograda koja kao da živi i dalje sa nadom da ispuni Nacrtanije iz 19-og vijeka“, navodi se u Nimanbegovoj objavi.

Zato, kako kaže,   glas u parlamentu "u kojem predstavljam Albance u Crnoj Gori već dugo koristim za na pozivanje na dijalog između Slovena, dijalog između pravoslavne većine! Ne zato što se nas ti problemi ne tiču, već naprotiv zato što je i dan danas veoma aktuelan moj stav: „Da su prava Albanaca u Crnoj Gori pod sjenkom odnosa Crnogoraca i Srba“".

"I zbog toga je posebno loš dan za Crnu Goru kada se od strane protestanata bacaju flaše i brojni drugi predmeti na mene i kolegu Mustafića. Incident koji ne treba niti umanjiti niti preuveličati već je pokazatelj gdje smo stigli kao društvo. To je incident koji je došao od strane protesta koji sam ja kao predsjednik Force i podržao jos prije prvog održavanja u Novembru mjesecu", kazao je Nimanbegu.

Kako kaže, duguje zahvalnostsvima koju su osudili taj incident.

"Ne želim nikoga više ili manje odvojiti od onih koji su osudili događaj ali moram istaći da se poslije javnog izvinjenja na moju inicijativu desio prijateljski razgovor između mene i gospodina Mrvaljevića koji je i najmanje odgovoran za to", saopštio je Nimanbegu.

"Na kraju, upotrijebiću dio iz moga teksta koji sam napisao povodom 15 godina od Nezavisnosti Crne Gore: 'Treba odlučnost izaći ispred populista i reći im da griješe. Treba odlučnost izaći pred narod i reći im gdje smo griješili. Te greške ne smiju da zarobe budućnost naše djece, kada su greške nečijih očeva zarobili naše živote dugo vremena. Jedni trebaju da se oslobode mitova i prihvate greške rađene i u njihovo ime. Ne zavaravajte narod jer će rezultati biti kao puno puta u istoriji. Biće propuštenih prilika još ali da taj propust ne bude decenijski i istorijski treba učiti iz grešaka, ako ne od grešaka drugih bar i od svojih grešaka'", navodi se u objavi na FB.

Poručuje da svi imaju grešaka, i to previše.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније