Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ R.B. ]

07. 12. 2022. 20:47 >> 20:52

U "FOKUSU" O SAMITU

"Jasne poruke iz Tirane, da se radi na kredibilnim reformama"

Ključna poruka sa samita EU-Zapadni Balkan u Tirani je da Balkan pripada Evropi, a ne Rusiji i Kini ili nekoj trećoj strani, i to se vidi u porukama iz deklaracije, ocijenila je programska direktorica Centra za demokratsku tranziciju (CDT) Milica Kovačević u emisiji "Fokus" na TVCG.

Kovačević je navela da su sa samita upućene poruke za sve.

"Ovo je upozorenje da u ovoj situaciji, kada Rusija vodi agresivni rat protiv jedne države, ne postoji mogućnost balansiranja na dvije stolice. Za nas je važna potpuna posvećenost perspektivi Zapadnog Balkana... Nadamo se da ćemo nešto od toga vidjeti već za par sedmica", kazala je ona.

Istakla je da bismo trebali da se zabrinemo oko termina "kredibilne reforme" za članstvo u EU.

"Treba da počnemo da radimo na ovoj riječi 'kredibilni'", poručuje direktorka CDT-a.

Iz crnogorske perspektive, dodaje ona, u deklaraciji je jako važna priča o otpornosti na strane uticaje i dezinformacije.

"Crna Gora je jako dugo tome izložena. Konkretno se to odnosi na 'uvozne' dezinformacije, preko Crna Gora i dalje nema nijednu strategiju, zakon, ni instituciju koja se bavi time. Nadam se da će to podstaći vlasti da rade nešto na tome", kazala je Kovačević i ukazala i na političku polarizaciju medijske scene u Crnoj Gori.

Pravnik Milan Antonijević dijeli optimizam koji dolazi sa samita. Na pitanje kako tumači poruke iz Tirane, istakao je da je dobro da se o temama značajnim za region razgovara u regionu.

"Poruke su jasne i nijesu toliko oštre. Očekuje se jasna posvećenost i iskrenost prema građanima. Za neke stvari naši građani ne znaju, mora se jasno govoriti šta je i zbog čega napravljeno u Srbiji, investicije...", kazao je u "Fokusu"

Antonijević dodaje da ima mnogo toga što je EU obećala - podrška malim i srednjim preduzećima, kao i pomoć ugroženima tokom zime...

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније