Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.L.B. ]

06. 12. 2022. 17:43 >> 18:01
9

ĐUKANOVIĆ

"Možda možemo glasati za jednog sudiju Ustavnog suda"

Predsjednik Crne Gore i Demokratske partije socijalista Milo Đukanović kazao je kako postoji mogućnost da DPS u ovom trenutku glasa za izbor jednog sudije Ustavnog suda, čime bi taj sud postao funkcionalan.

Šef poslaničkog kluba DPS Crne Gore Danijel Živković uputio je danas dopis šefovima poslaničkih klubova da se sjutra organizuje sastanak povodom aktuelnih političkih dešavanja. Posebno bi se razgovaralo o izboru sudija Ustavnog suda.

Đukanović kaže da je to odgovoran i logičan potez DPS-a, nakon što su tražili odlaganje glasanja o sudijama Ustavnog suda za 12. decembar.  

On je podsjetio da je primarna ponuda DPS-a bila da se izbor sudija Ustavnog suda vrati na početak i da se u novom krugu biraju četiri sudije Ustavnog suda.

“Nije postojala spremnost sa druge strane. Ako ne postoji spremnost za to, ako postoji spremnost da razgovaramo o drugim pitanjima, o utvrđivanju datuma za prijevremene parlamentrane izbore i da se odustane od usvajanja neustavnih zakona, onda smo spremni i da razgovaramo o korekciji našeg stava kada je u pitanju tehnologija za popunu Ustavnog suda. Možda možemo u ovom trenutku glasati za izbor jednog sudije Ustavnog suda, čime Ustavni sud postaje funkcionalan pa ostavljamo onda priliku da se u naknadnom postupku dođe do neke zajedničke liste za, u tom slučaju, još troje sudija Ustavnog suda”, kazao je Đukanović novinarima u Tirani, nakon Samita EU - Zapadni Balkan.

Vanredni parlamentarni izbori da budu prije redovnih predsjedničkih

Đukanović je kazao i kako DPS želi da razgovara o terminu za održavanje prijevremenih parlamentarnih izbora, o tome da li je moguće zaustaviti donošenje Zakona o predsjedniku, koji kako navodi, udaraja na ustavni poredak i u tom kontekstu o potrebi da se izabere jedan sudija Ustavnog suda.

On je podsjetio da možemo predsjedničke izbore očekivati u martu ili aprilu naredne godine.

“Ono što mi želimo prije toga jeste održavanje prijevremenih parlamentarnih izbora da bi zemlja izašla iz stanja institucionalne blokade i iz ovih opasnosti koje lebde kada je u pitanju ekonomija i da bi Crna Gora dobila odgovornu vladu koja će Crnu Goru voditi ka EU”, zaključio je Đukanović.

Đukanović je kazao i kako je u Tirani održan dobar Samit uz nikada jedinstveniju poruku da zemlje Zapadnog Balkan ima jasnu perspektivnu članstva u EU. 

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније