Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.M.Lj. ]

05. 12. 2022. 08:15 >> 08:13

PABSEC

Đurović sjutra na sjednici PABSEC-a u Beogradu

Predsjednica Skupštine Danijela Đurović učestvovaće od sjutra do četvrtka u radu plenarne sjednice Parlamentarne skupštine crnomorske ekonomske saradnje (PABSEC), koja će se održati u Beogradu.

Ona će na sjednici PABSEC-a učestvovati u svojstvu predsjedavajuće Parlamentarnoj skupštini Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (PS SEECP).

Iz Skupštine su podsjetili da je PABSEC nastala kao rezultat velikih političkih transformacija kasnih 1980-ih, kada su se nacije crnomorskog regiona ponovo pojavile na svjetskoj sceni.

„Traganje zemalja regiona za načinima da se suoče sa izazovima nacionalnog razvoja i evropskih integracija otvorilo je put za kombinovanje njihovih napora u cilju pretvaranja crnomorskog regiona u područje stabilnosti, prosperiteta i mira“, objašnjeno je iz Skupštine.

Koristeći zajedničke imenitelje kao što su geografska blizina i kulturno i istorijsko nasljeđe, zemlje regiona su unaprijedile bilateralne i multilateralne odnose.

Deklaracija sa samita o crnomorskoj ekonomskoj saradnji i Izjava o Bosforu, potpisana u Istanbulu 25. juna 1992. godine, definisale su osnovne principe i ciljeve Crnomorske ekonomske saradnje (BSEC).

Iz Skupštine su kazali da je u okviru ove sjednice predviđeno, između ostalog, obraćanje predstavnika parlamentarnih skupština i međunarodnih organizacija, izbor zamjenika generalnog sekretara PABSEC zaduženog za administrativna i finansijska pitanja, debata o ulozi parlamenata i međuparlamentarna saradnja u podsticanju ekonomskog rasta u širem crnomorskom regionu, kao i pravno-politički poslovi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније