Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

О.З.

02. 12. 2022. 18:31   >>  18:34 2

REAGOVANjE

Vukčević: Nezakonita odluka, Mihailović nije član IK

Predsjednik Izborne komisije Glavnog grada Veselin Vukčević kazao je da današnje odluka članova Komisije iz redova pobjedničkih izbornih lista o proglašenju konačnih rezultata izbora ne proizvodi pravno dejstvo.

Sedam članova Izborne komisije Glavnog grada iz redova pobjedničkih izbornih lista proglasili su konačne rezultate izbora na današnjoj sjednici IK-a. Prethodno je predsjednik IK-a Veselin Vukčević zaključio sjednicu, jer, kako je kazao, članovi neće da se izjasne o prigovorima i napustio salu.

"Uprkos uputstvima i rješenjima Državne izborne komisije kojima je naloženo Izbornoj komisiji Glavnog grada da donese odgovarajući akt u vezi sa podnijetim prigovorima i na današnjoj sjednici ovi članovi Komisije su ponovo izvršili opstrukciju odlučivanja po prigovorima u namjeri da protivpravno i nezakonito utvrde konačne rezultate lokalnih izbora. Zbog toga je Predsjednik Komisije zaključio sjednicu", saopštio je Vukčević nakon sjednice.

On je istakao da je prije toga konstatovano da Marko Mihailović, opunomoćeni predstavnik Demokratskog fronta u proširenom sastavu Izborne komisije Glavnog grada, nije više član Komisije, jer mu je prestala funkcija usljed prihvatanja kandidature za odbornika u Skupštini Glavnog grada.

"Ovo u skladu sa članom 20 stav 2 Zakona o izboru odbornika i poslanika, kojim je propisano da kandidat na izbornim listama ne može biti u sastavu izbornih komisija i prestaje mu funkcija u ovim organima prihvatanjem kandidature za odbornika ili poslanika. Kako Demokratski front nije blagovremeno predložio lice koje bi funkciju zamjenika člana obavljalo umjesto Mihailovića, Komisija nije imala kvorum da nastavi sa radom i da donosi valjane odluke, jer je za donošenje valjanih i zakonitih odluka potrebna većina od sedam članova", poručio je Vukčević.

On je naglasio da po Zakonu o izboru odbornika i poslanika i Poslovniku o radu nije moguće izabrati člana Komisije koji bi predsjedavao sjednicom umjesto predsjednika.

"Isto tako za donošenje zakonitih odluka na sjednici Komisije u skladu sa članom 21 Zakona, potrebna je većina od sedam članova, što znači da je svaka odluka u čijem donošenju nije učestvovala većina od sedam članova nezakonita i ne proizvodi pravno dejstvo", kazao je Vukčević.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније