Политика

[ Р.Б. ]

01. 12. 2022. 20:03   >>  08:37 8

"СПРЕМНИ ЗА ДИЈAЛОГ"

Ђукановић: Ако су нам исти циљеви, брзо ћемо до договора

Предсједник државе Мило Ђукановић поручује да је Црна Гора у дубокој институционалној, политичкој и недовољно видљивој економској кризи. Једини излаз из те сутуације су, каже, ванредни парламентарни избори. Гостујући у емисији "Аргументи", на ТВЦГ, Ђукановић је коментарисао и избор судија Уставног суда и поручио да је ДПС спреман за дијалог.

"Ми тај кворум можемо веома брзо да обезбиједимо, ако постоји политичка воља, ако су нам исти циљеви, ако желимо да Црна Гора буде функционална и да настави европским путем... Онда, до тог договора можемо веома брзо доћи", истакао је Ђукановић.

Навео је да се поступак избора судија, умјесто додатно демократичним, учинио додатно политизованим.

"Учинили смо његов исход зависним од политичке воље парламентарних партија. Данас смо, нажалост, у таквој ситуацији. Упркос свему, желим да подсјетим да је избор судија Уставног суда и до 2013. и послије, током трајања претходне власти, текао релативно глатко, имали сте свих седам судија", рекао је Ђукановић у "Аргументима".

Оцјењује да је проблем посебно ескалирао посљедње двије године, те да нова власт не жели да се придржава правила да се кроз консултације долази до 2/3 подршке.

"Посљедњи предлог је испоставио Одбор за уставна питања Парламента и до њега се дошло тако што се саставила проста већина, одабрала четири предлога и испоставила их на усвајање опозицији. То не иде тако, јасно је да не иде тако. И сада очекујете да вас опозиција подржи", казао је Ђукановић.

"До урушавања Устава дошло у Парламенту"

На питање колико смо близу или далеко од договора по питању измјена Закона о предсједнику, Ђукановић је казао да "нема ништа ново".

"Указали смо да је таквим дјеловањем парламента доведен у питање смисао функционисања те институције", истакао је он и истакао да је Црна Гора у дубокој институционалној, политичкој и недовољно видљивој економској кризи, те да су једини излаз из те сутуације ванредни парламентарни избори.

Оцијенио је да је добро што је предсједница Парламента Данијела Ђуровић одреаговала и што се добило вријеме за покушај договора.

"Апсолутно смо спремни за дијалог, нијесмо се бавили уцјенама, већ одговорним тражењем рјешења за излазак из кризе", додао је Ђукановић.

По питању одговорности ДПС за институционалну кризу Црне Горе, предсједник државе је истакао да су сви заједно одговорни за економску одрживост и функционалност институција.

"Драгоцјено је погледати гдје је настала криза, нијесам једини који тврди да институција предсједника функционише у складу са Уставом. Препознавши кризу у одређеним дјеловима власти, нијесам посегао за неуставним потезима. Не мислим да би био добар допринос да се и предсједник придружи рушењу устава. Умјесто тога, предсједник стално позива на поштовање Устава. А, до очигледног урушавања Устава дошло је у Парламенту. Коначан суд, релевантан суд о урушавању Устава, доноси Уставни суд, али су неке ствари толико очигледне да их је немогуће не видјети", казао је Ђукановић у "Аргументима".

"Питање трећег мандата Меденице сада пасе"

На тему назависности правосуђа, предсједник је истакао да су системске претпосавке за то једнаке као и у другим државама.

Подсјетио је да је дио јавности сматрао проблематичним трећи мандат Весне Меденице на челу Врховног суда, али и предсједника државе Филипа Вујановића. Оцијенио је да је питање о њеном посљедњем мандату сада пасе.

"Не можемо све релатизивирати. Ако дајемо себи да право да тумачимо право мимо Уставног суда, то свакако није допринос демократском животу Црне Горе, већ прилог непоштовању институција и нереду. Весна Меденица је имала потврду да има право на тај мандат, када је дошло до одређеног неслагања, она се повукла са позиције и то питање је сада пасе", додао је Ђукановић.

Консултације око мандатара

У осврту на консултације са преставницима политичких партија у вези предлога кандидата за мандатара, Ђукановић наводи да их није морао све позивати.

"Ако ја позовем ДФ, и ако они кажу да нема потребе за консултацијом и да ће ми до посљедњег дана за предлагање кандидата, доставити потписе 41 посланика, онда заиста је бесмислено да ја тријебим и тражим унутар Фронта некога ко би се одазвао разговору", истакао је и додао да сматра да ту нема прекршаја Устава, те да ће закључак Уставног суда, кад буде функционисао, за њега бити неприкосновен.

Пут ка ЕУ

Ђукановић је навео да мисли да су европска врата отворена и да ће Европа наставити са политиком проширења, уз осврт на тренутно стање:

"Нијесам сигуран да код њих постоји ентузијазам да гурају Црну Гору кроз врата за чланство у ЕУ. Ова промјена наратива ЕУ је посљедица сазнања да у ЦГ нијесу добили очекивани одговор и кооперативност да се обнови партнерство које ће у догледно вријеме резултирати чланством у Унији."

Додаје да се није догодило да су се раније игнорисали препоруку Венецијанске комисије или да се промијенио устав.

"Сваки закон који је донесен је пролазио обавезне консултације са ЕУ. Чекали смо да добијемо оцјену да је то у сагласности са европском правном текловином, јер не можете ићи ка ЕУ ако свој уставно-правни систем нијесте усагласили са европским", казао је он.

"Нерационално свако мало мијењати Закон о Влади"

На питање о Закону о Влади, Ђукановић је рекао да се он ослањао на мишљење правника, који су заступали став да то питање треба ријешити подзаконским актом.

"Нерационално је свако мало мијењати Закон о Влади. Данас се појављују супротна тумачења, која су резултат кризе у којој се налазимо и жели се сугерисати да је проблем што немамо Закон о Влади", додао је он.

Истакао је и да је пропуштена прилика да се изабере нова Влада, те да је једино уставно рјешење да себи скрате мандат, да се врати грађанима и да се иде у нове парламентарне изборе.

"Опен Балкан - нова велеиздаја"


Ђукановић је у "Аргументима", на ТВЦГ, оцијенио да би увођење Црне Горе у Опен Балкан било "равно новој велеиздаји".

"У тренутку када је Влада усвојила Темљни уговор, то је била легитимна Влада. Упутио сам приговор, вјерујем да је то била закулисна работа, у корист неких центара ван Црне Горе, да је то чинио премијер и да је хтио то да уради без укључивања стручне и лаичке јавности", рекао је он и додао да би данас увођење у Опен Балкан било "неодговорно и провидно, слуганско у интересу неких држава, а противно интересима Црне Горе".

"По мени, то би директно водило пред суд. Ако не вјерујемо да ће ова земља прије или касније бити правно урађена, онда не треба ни да живимо овдје, а не да се бавимо овим пословима. Авантура иод стране Владе која је изгубила оповјерење са покушајем увођење у Опен Блакан била равна новој велеиздаји", додао је.

Истакао је и да је Опен Балкан лансиран од људи који су изгубили повјерење у реалност европске перспективе за њихове земље, прије свега Србије, Албаније, па Сјеверне Македоније.

"Иницијатива је самим тим хендикепирана у односу на Берлински процес. Та иницијтива нас не припрема за живот у ЕУ, подразмијева сарадњу по балканским стандардима, ја сматрам да нам то не треба. И не мислим да Црна Гора треба да се придружи онима који су изгубили повјерење у европску перспективу", оцијенио је предсједник Црне Горе.

Ванредни избори

На питање шта би се десило након евентуалних ванредних избора на прољеће, Ђукановић је истакао да му није у првом плану какав ће бити партијски распоред.

"Видимо да је држава у озбиљним проблемима када је у питању њена функционалност, владавина права, европски пут, економија и финанисије... Не морате бити предсједник или бавити се политиком да знате да је рјешење ванредни парламентарни избори. ешко да се могу поновити двије лоше владе као ове претходне двије године. Имали смо озбиљан хендикеп уочи 30. августа 2020. године, грађани су познавали само један дио политичке сцене, власт која је била у 30-годишњем политичком континуитету. Сада имају боље инпуте да одлуче коме ће дати своје повјерење", рекао је предсједник.

Државни резон је, додао је, да овој земљи треба озбиљна Влада.

"Прихватам да се учимо неким новим лекцијама демократије. Може се показати да и 30 - 45 одсто ДПС-а не буде довољно за власт, али ћемо бити спремни да са другима коалирамо и градимо одговорну власт. Ипак, примарни интерес је да Црна Гора добије одговорну власт коју двије године и три мјесеца нема", оцијенио је Ђукановић.

На питање о евентуалној кандидатури за предсједника, актуелни предсједник је одговорио да ће "доћи тренутак када ћемо представити кандидата" партије, оставивши простора да то може бити и он. Додао је и да је у току завршна фаза припрема за унутарстраначке изборе.

Пратите нас на

Коментари 8

остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГ
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара.

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије