Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

А.М.

28. 11. 2022. 17:24   >>  17:22

U POLjSKOJ

Delegacija Skupštine na jesenjem zasijedanju OEBS-a

Delegacija Skupštine Crne Gore u Parlamentarnoj skupštini OEBS-a, koju su činili šef Delegacije poslanik Slaven Radunović i zamjenica člana poslanica Simonida Kordić, učestvovala je na jesenjem zasijedanju PS OEBS-a na temu ,,Rat u Ukrajini: uloga OEBS-a i nacionalnih parlamenata” održanom od 24. do 26. novembra 2022. godine u Varšavi, u Poljskoj, navodi se na sajtu Skupštine.

"U uvodnom dijelu prisutnima su se obratili predsjednica Sejma Elzibijete Vitek predsjednik Senata Tomas Grocki , predsjedavajući OEBS-u i ministar spoljnih poslova Poljske Zbignjev Rau, predsjednica Parlamenatrne skupštine OEBS-a Margareta Sederfelt, nakon čega je uslijedilo i video obraćanje ukrajinskog predsjednika Volodomira Zelenskog. Govornici su izrazili snažnu podršku narodu Ukrajine i pozvali na jedinstvo među zemljama OEBS-a u cilju okončanja rata, te istakli da je rat doveo u pitanje efikasnost ove organizacije kao i da njena budućnost zavisi od pridržavanja obaveza u odnosu na koje postoji konsenzus država članica", navodi se u saopštenje.

Dodaje se d kon uvodnih obraćanja, usledile su sesije u čijem fokusu su bila pitanja koja se tiču najefikasnijeg odgovora koji bi doveo do brzog okončanja rata, ekonomske i ekološke bezbjednosti, te zaštitite osnovnih ljudskih prava i sloboda.

Panelisti su konstatovali da je rat povećao inflaciju i neizvjesnost snabdijevanja hranom, te naglasili neophodnost da se hitno ojača energetska infrastruktura.

"Potpredsjednica PS OEBS-a Irene Haralambidis  kazala je da je nepotrebno isticati da bi svaka nuklearna nesreća imala katastrofalne posljedice decenijama po životnu sredinu, ekonomiju i zdravlje, te da u tom kontekstu, poziva na hitno stvaranje sigurnosnih zona oko svih nuklearnih elektrana uz direktno učešće Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA)", navodi se u saopštenju.

Otvarajući treću sesiju o zaštiti osnovnih ljudskih prava i sloboda u situacijama oružanog sukoba, potpredsjednik PS OEBS-a Rainhold Lopatka kazao je da je ruski napad na Ukrajinu rezultirao kršenjem ljudskih prava i sloboda u velikim razmjerama, ističući protivpravna ubistva, uništavanje infrastrukture, seksualno nasilje i zlostavljanje. U diskusiji je predloženo da se uspostavljanjem odgovarajućeg mehanizma za međunarodni tribunal obezbijedi odgovornost za ratne zločine i zločin agresije, kao i da se promoviše primjena Rezolucije 1325 Savjeta bezbjednosti UN o ženama, miru i bezbednosti na rat u Ukrajini.

"Posljednjeg dana zasijedanja održan je i sastanak Stalnog odbora na kojem se, između ostalog, razmatrao predlog amandmana na Poslovnik o radu Parlamentarne skupštine OEBS-a, koji se odnosio na suspendovanje članova delegacije čija zemlja učestvuje u vojnom napadu ili napadu velikih razmjera što podjednako ozbiljno utiče na suverenitet i teritorijalni integritet jedne zemlje. Sastanku je prisustvovalo oko 30 delegacija čija izlaganja nisu išla u pravcu podrške suspendovanju članova ruske delegacije iz rada Parlamentarne skupštine, što je naišlo na otvoreno negodovanje ukrajinske delegacije, nakon čega nije došlo do glasanja po ovom pitanju", saopšteno je iz Skupštine.

Predsjednica Sederfelt podvukla je potrebu da se održi jedinstvo u pogledu rata u Ukrajini i šire, te da se odbrani evropski bezbjednosni poredak, uspostavljen Završnim aktom iz Helsinkija iz 1975. godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније