Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Мина [ R.B. ]

24. 11. 2022. 15:03   >>  15:01 1

ISTRAŽIVANjE CGO I DAMARA

Većina građana smatra da su vanredni parlamentarni izbori najbolje rješenje

Većina građana Crne Gore smatra da su vanredni parlamentarni izbori najbolje rješenje za izlazak iz trenutke političke krize, pokazalo je istraživanje koje su sproveli Centar za građansko obrazovanje (CGO) i agencija DAMAR u okviru zajedničke inicijative CG plus.

Izvršna direktorica CGO Daliborka Uljarević kazala je da je povjerenje u institucije u Crnoj Gori nisko, iako bolje u odnosu na istraživanje koje je sprovedeno u oktobru.

"Najveće povjerenje je zabilježeno u odnosu prema vjerskim zajednicama, a najmanje prema političkim partijama", rekla je Uljarević na konferenciji za novinare.

Prema njenim riječima, nešto izraženije je povjerenje u tužilastvo u odnosu na sudstvo.

Uljarević je rekla da je istraživanje pokazalo da je pitanje odgovornosti davno zaboravljena kategorija u crnogorskom društvu i da to primijećuju građani.

"Građani većinski smatraju, njih 76 odsto, da političari uopšte ne preuzimaju odgovornost za svoje djelovanje", dodala je Uljarević.

Uljarević je kazala da bi, ako bi se ponovo glasalo na referendumu o državno pravnom statusu Crne Gore, 61,6 odsto građana bilo za nezavisnu državu.

Ona je rekla da proteste koji su organizovani nakon usvajanja izmjena Zakona o predsjedniku podržava 35,6, odsto građana, da 43,5 ne podržava a da 20,9 odsto nema stav..

"Ovo ukazuje da se podrška odnosi na pripadnike onih partija koje su organizovale proteste", dodala je Uljarević.

Izvršni direktor DAMAR-a Vuk Čađenović rekao je da većina građana smatra da su vanredni parlamentarni izbori najbolje rješenje za izlazak iz aktuelne krize.

Na pitanje na koga Crna Gora treba da se oslanja u spoljnoj politici, 60,7 odsto je odgovorilo da bi to trebalo da bude Evropska unija, 14,7 odsto da se oslanja na Srbiju, a 12.2 Rusiju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније