Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Б.Ч.Ј.

09. 11. 2022. 10:50 >> 10:53
2

ŠEHOVIĆ

Profesori na FCJK diskriminisani, nadležni da riješe problem

Poslanik Socijaldemokrata Crne Gore (SD) i predsjednik skupštinskog Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport Damir Šehović kazao je da je akademsko osoblje Fakulteta za crnogorski jezik i književnost od prvog avgusta ove godine diskriminisano u odnosu na njihove kolege sa Univerziteta Crne Gore, budući da ne prima uvećane zarade na osnovu izmjena Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, uprkos tome što je jasno da je duh zakona takav da se pomenuto povećanje odnosi i na ovu visokoškolsku jedinicu.

Šehović navodi da je evidentno da je namjera bila da se izmijenjeni član 22 Zakona o zaradama u javnom sektoru, kojim je predviđeno uvećanje koeficijenata za akademska zvanja, odnosi na sve visokoškolske ustanove koje se finansiraju iz budžeta države, zbog čega se uostalom nigdje i ne pominje da se odredbe tog zakona odnose samo na Univerzitet Crne Gore.

"Imajući u vidu problem koji je nastao u primjeni ovog zakona, pozivam Ministarstvo prosvjete i Ministarstvo finansija da najkraćem roku preciznim tumačenjem člana 22 Zakona učine nespornim da se iste odnose i na Fakultet za crnogorski jezik i književnost. U suprotnom će i kolege sa Cetinja biti prinuđene da svoja prava štite tužbama pred nadležnim sudovima, kojima bi tražili isplatu pripadajuće razlike u zaradama, dok bi država i u ovom, kao i u slučaju nezakonito smijenjenih direktora obrazovno-vaspitnih ustanova, bila izložena riziku od plaćanja nemalih troškova po osnovu izgubljenih sudskih sporova", saopštio je Šehović.

Vjerujem da nikom nije u interesu da se ova agonija nastavi, zaključuje Šehović, zbog čega i očekuje brzu reakciju nadležnih ministarstava.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније