Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Б.Ч.Ј. [ Mina ]

02. 11. 2022. 12:26 >> 12:25

RADULOVIĆ

Izmjene Zakona o predsjedniku nijesu u skladu sa Ustavom

Usvojene izmjene i dopune Zakona o predsjedniku Crne Gore nijesu saglasne sa Ustavom jer se njima definiše nešto što je ustavna materija, i to na način suprotan najvišem pravnom aktu, smatra advokat Veselin Radulović.

On je kazao da predsjednik po Ustavu ima ovlašćenje da predlaže Skupštini mandatara, a usvojene izmjene zakona definišu da će se, u slučaju da predsjednik države to ne uradi u propisanom roku, mandatarom smatrati osoba koju podrži parlamentarna većina.

“Dakle, u tom slučaju mandatara bi predlagala i birala Skupština”, rekao je Radulović agenciji Mina.

Kako je naveo, da bi neki zakon imao retroaktivno dejstvo, u postupku njegovog donošenja mora se utvrditi javni interes i za to se moraju dati ubjedljivi razlozi.

Radulović smatra da je i to izostalo u ovom slučaju.

“Jer izbor Vlade koju podržava prilično nejasna politička većina koja, prema rezultatima nedavnih lokalnih izbora, nema većinsku podršku građana, ne može biti javni interes i razlog za povratno dejstvo zakona”, kazao je Radulović.

On je naveo da izmjenama Zakona o predsjedniku, Skupština u jednom dijelu preuzima nadležnosti predsjednika.

“Ali, ključni problem u svemu je nepostojanje funkcionalnog Ustavnog suda, koji bi jedini mogao autoritativno donijeti odluku o povredi Ustava”, rekao je Radulović.

On je kazao da je suvišno podsjećati da je to posljedica neodgovornog i neozbiljnog ponašanja političkih partija i vlasti i opozicije, koje previše dugo traje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније