Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ R.B. ]

12. 10. 2022. 18:30   >>  18:31

MUSTAFIĆ OCIJENIO

"Izostanak političkog dijaloga i zamjena prioriteta usporili evropski put CG"

Izvještaj Evropske komisije potvrdio je sve ono na šta je Bošnjačka stranka upozoravala političku i društvenu javnost u Crnoj Gori, ali i naše međunarodne partnere – da nema napretka na našem evropskom putu bez otpočinjanja političkog dijaloga, koji je izostao, kazao je poslanik Bošnjačke stranke Suljo Mustafić.

"42. i 43. Vlada, kao ni i Skupština nisu uspjeli da pokažu u praksi angažovanje u pogledu reformske agende u vezi sa Evropskom unijom. Podsjećam da je 42. Vlada svojom antievropskom i antisekularnom politikom urušila institucije, zaustavila pregovore, podigla tenzije u društvu, a u praksi u potpunosti marginalizovala i diskriminisala pripadnike manjinskih naroda. Nakon toga je 43. Vlada zamjenom prioriteta znatno doprinijela stagnaciji Crne Gore na evropskom putu. Ono što je činjenica jeste da Abazovićeva Vlada, iako inkluzivna i otvorena prema manjinskim narodima, nije uspjela osnažiti evropske procese, već je zamjenom zacrtanih prioriteta, izazvala dodatne podjele", saopštio je Mustafić.

Zbog svega toga je, kako navodi, i Vladi Zdravka Krivokapića, ali i Vladi Dritana Abazovića izglasano nepovjerenje.

"S druge strane, u Skupštini nije došlo do dogovora oko izbora članova Sudskog savjeta i sudija Ustavnog suda. Takođe, nije postignut napredak u pogledu sveobuhvatne reforme izbornog pravnog i institucionalnog okvira, uključujući preporuke Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) i Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODHIR)“, kazao je Mustafić.

On ističe da Izvještaj o napretku Crne Gore jasno prepoznaje usklađenost vanjske politike države sa politikom EU, ali da to nije dovoljno za ozbiljniji napredak na putu ka EU.

„Bošnjačka stranka je u kontinuitetu upozoravala da izostanak dijaloga političkih aktera, zamjena prioriteta Vlade, kao i taktiziranje oko podrške kandidatima za članove najviših pravosudnih funkcija dovodi državu u nezavidan položaj i skoro zaustavlja evropski put Crne Gore. Ipak, ostajemo posvećeni euroatlantskim integracijama. Vjerujemo da uz podršku naših međunarodnih partnera možemo doći do konzesusa oko najvažnihih pitanja, prvenstveno u pravosuđu i reformi izbornog zakonodavstva kako bi Crna Gora i dalje bila predvodnik EU integracija“, zaključio je Mustafić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније