Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.M.

07. 10. 2022. 19:21   >>  19:22

BRĐANIN - PIKERAS

Međunarodna saradnja ključna u borbi protiv organizovanog kriminala

Dvodnevna konvencija koja je ove godine održana pod nazivom „EPCC 2022 – novi horizonti za sprovođenje zakona“ bila je prilika da šefovi evropskih policija, među kojima je bio i direktor Uprave policije Cren Gore Zoran Brđanin, razmijene mišljenja i iskustva o izazovima sa kojima se suočavaju države na tlu Evrope.

Kako je saopšteno iz UP, Kao najvažniji instrument u borbi protiv svih vrsta kriminala na ovoj Konvenciji istaknuta je međunarodna policijska saradnja na globalnom nivou.

"Konvenciji su prisustvovali predstavnici policija iz svih zemalja članica Evropske unije, država kandidata za ulazak u Evropsku uniju, ali i predstavnici ostalih agencija i institucija Evropske unije i međunarodnih organizacija", navodi se u saopštenju.

Dodaju da su teme koje su obilježile ovogodišnju Konvenciju bile strateške finansijske istrage, izazovi za sprovođenje zakona, otpornost organa za sprovođenje zakona u novom globalnom scenariju, nove ogućnosti koje proizilaze iz preuređenja Europola, sajber kriminal, zločini i odgovori u sajber sferi kao i inovacije.

"Tokom trajanja Konvencije Brđanin je održao bilateralne sastanke sa šefom policije Španije Fransiskom Pardom Pikerasom i sa direktorom policije Republike Hrvatske Nikolom Milinom. Glavne teme ova dva sastanka bile su dalja saradnja u realizaciji EMPACT operativnih aktivnosti u borbi protiv teškog i organizovanog kriminala", navodi se u saopštenju.

Dodaju da je Brđanin sa Pikerasom razgovarao o daljem intenziviranju saradnje dvije policije na polju borbe protiv organizovanog kriminala, suzbijanju međunarodnog krijumčarenja i drugih inkriminisanih radnji, ali i o stvaranju novih modela saradnje na poljima specijalnih istražnih metoda, finansijskih istraga i jačanju saradnje specijalnih jedinca crnogorske i španske policije.

"Direktor crnogorske i direktor hrvatske policije su se saglasili da ove dvije policije imaju odličnu saradnju, a posebno u dijelu razmjene informacija, sprovođenju mjera i aktivnosti u istragama. Brđanin i Milina su sa zadovoljstvom konstatovali da su poslednje aktivnosti u predmetima ciljanog traganja za članovima organizovanih kriminalnih grupa dale odlične rezultate. Tema razgovora je, osim navedenog, bila i snažnija podršku hrvatske policije crnogorskoj u realizaciji specijalističkih obuka terenskih operativaca i prenosu znanja i iskustava administraciji policije Crne Gore za efikasnije korišćenje EU IPA fondova", zaključeno je u saopštenju.

Osim Brđania, delegaciju su činili pomoćnik direktora za Sektor za borbu protiv kriminala Dejan Knežević i rukovodilac Odsjeka u Sektoru za borbu protiv kriminala Ivan Jokić, na Konvenciji šefova policije Evrope koja se održavala od 4. do 5. oktobra, u sjedištu Europola u Hagu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније