Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Б.Ч.Ј.

24. 09. 2022. 16:06 >> 07:33
16

ĐUKANOVIĆ DOSTAVIO

Dopunjen predlog odluke o skraćenju mandata Skupštini

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović dostavio je Skupštini dopunjeni predlog odluke za skraćenje mandata Skupštini nakon što mu ga je predsjednica parlamenta Danijela Đurović vratila na doradu.

Dokument je danas objavljen na sajtu Skupštine.

U dopunjenom predlogu za skraćenje mandata Skupštini, Đukanović traži vanrednu sjednicu parlamenta 30. septembra, što je bio i njegov raniji predlog.

On je podsjetio da je 20. avgusta Skupština izglasala nepovjerenje 43. vladi.

Đukanović je naveo i da je konsultacije za sastav 44. vlade obavio sa predstavnicima Demokratske partije socijalista, Socijaldemokratske partije, Socijaldemokrata Crne Gore, Bošnjačke stranke, Albanske alternative, Force, Demokratske unije Albanaca, Demokratske partije i Liberalne partije.

On je kazao da se pozivu nijesu odazvali predstavnici Demokratskog fronta, Demokratske Crne Gore, Socijalističke narodne partije (SNP), i Građanskog pokreta URA.

“Predlog da se mandat za sastav vlade povjeri Miodragu Lekiću, koji mi je u ime partija koje su osvojile većinu mandata na izborima 2020. godine uputio Andrija Mandić, nijesam mogao da prihvatim jer smatram da se za to nijesu stekli svi neophodni uslovi”, kazao je Đukanović.

On je rekao da je javnost, od pojedinih predstavnika partija koji su učestvovali u konstituisanju tog predloga, obaviještena da je Lekić dobio samo verbalnu podršku i da potpise podrške nijesu dali URA, SNP i CIVIS.

“Podsjećam da su prilikom određivanja mandatara za sastav 42. vlade predstavnici tri pobjedničke koalicije (“Za budućnost Crne Gore”, “Mir je nasša nacija” i “Crno na bijelo”) učestvovali u konsultativnom procesu i priložili potpise podrške većine od 41 poslanika”, naveo je Đukanović.

On je dodao da je prilikom određivanja mandatara za sastav 43. vlade, politički lideri većine od 46 poslanika su učestvovali na konsultacijama kod predsjednika države i nedvosmisleno najavili podršku izboru vlade, što je do u nijansu potvrđeno na sjednici parlamenta.

“Jedino ovog puta lideri koji tvrde da imaju većinu nijesu se odazvali na konsultacije. Nijesu predložili ni potpise većine poslanika, a pozivaju se na prethodno iskustvo koje je sasvim drugačije”,rekao je Đukanović.

On je dodao da nije stekao utisak da postoji jasna većina koja bi bila u stanju da formira vladu koja bi ponudila rješenja veoma teških problema na finansijskom, ekonomskom, pravnom, institucionalnom i političkom planu.

“Posebno na bezbjednosnom, imajući u vidu aktuelnu krizu u Evropi izazvanu agresijom Rusije na Ukrajinu, koja ima nesumnjive implikacije na bezbjednost Zapadnog Balkana”, dodao je Đukanović.

On smatra smatra da ne postoji politička saglasnost o formiranju vlade, o čemu, kako je dodao, svjedoči i saopštenje URA-e, jednog od konstituenata navodne većine, sa sjednice predsjedništva, što doživljava kao namjeru da se dalje troši vrijeme u kojem bi se nastavili pregovori o diobi resora u Vladi i “mjesta po dubini”, dok bi za to vrijeme država bila dodatno urušavana.

“Na osnovu navedenog, razgovora koje sam obavio, činjenice da su predstavnici partija koje sam naveo ignorisali poziv za konsultacije i neubjedljivog predloga koji sam dobio, a koji je javno doveden u pitanje i od pojedinih predstavnika stranaka koje tvrde da imaju većinu, obavještavam Vas da je konsultativni proces jasno pokazao da nema osnova da se u Ustavom predviđenom roku predloži mandatar koji bi obezbijedio podršku u Skupštini za sastav 44. vlade”, naveo je Đukanović.

On je dodao da prema tome, saglasno ustavnim ovlašćenjima, podnosi Predlog odluke za skraćenje mandata 27. saziva Skupštine.

Prema riječima Đukanovića, to je najoptimalnije rješenje u datoj političkoj situaciji, i u najboljem interesu svih građana.

“Jer se time otvara mogućnost za organizovanje prijevremenih parlamentarnih izbora u što kraćem roku, što će omogućiti izbor vlade koja će djelovati u punom kapacitetu”, naveo je on.

Đukanović je kazao da regionalni globalni kontekst, kao i političko-bezbjednosni izazovi, ekonomski i finansijski problem sa kojima je suočena Crna Gora, posebno u energetskom sektoru, zdravstvu i drugim oblastima zahtijevaju kompetentnu, odgovornu i efikasnu vladu.

“Koja će danonoćno biti posvećena njihovom rješavanju. Vjerujem da se do takve vlade može doći jedino odlukom građana na izborima”, poručio je Đukanović.

On je naveo da koristi ustavnu mogućnost i podnosi Zahtjev za sazivanje Skupštine, na kojoj će tačka dnevnog reda biti predlog odluke za skraćenje mandata 27. saziva Skupštine.

Đukanović je podsjetio da je pred svim parlamentarnim partijama i Skupštinom obaveza da se u najkraćem roku izaberu članovi Sudskog savjeta i sudija Ustavnog suda.

“I tako prevaziđe institucionalna kriza u pravosudnom sistemu, što je na liniji ispunjavanja obaveza iz poglavija 23 i 24 i dostizanja željene dinamike u pregovaračkom procesu sa Evropskom unijom”, naveo je Đukanović.

Podsjećamo, predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović vratila je juče crnogorskom predsjedniku Milu Đukanoviću zahtjev da se održi vanredna sjednica parlamenta, na kojoj je trebalo da se raspravlja o skraćenju mandata Skupštini.

Razlog tome je što zahtjev nije bio pravno uredan.

U obrazloženju se navodi kako je napravljena proceduralna greška, jer Predsjednik Crne Gore nije dostavio Prijedlog odluke o kojoj bi trebalo da se glasa.

Na to je juče ukazao i šef kluba poslanika DF-a Slaven Radunović.

Пратите нас на

Коментари16

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније