Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Глас Америке [ M.L.B. ]

24. 09. 2022. 08:00   >>  25. 09. 2022. 07:36 22

ABAZOVIĆ

Glasaćemo za razrješenje Đukanovića

Predsjednik Vlade Crne Gore u tehničkom mandatu Dritan Abazović smatra da bi trebalo da u Skupštini bude izglasana inicijativa o razrješenju predsjednika države Mila Đukanovića. Za Glas Amerike poručio je i da će GP URA glasati za tu inicijativu.

"Ja mislim da treba da izglasamo tu inicijativu i da na taj način parlament uputi jasnu poruku šta misli o predsjedniku države. To je jako važna politička poruka. Da li ona može da se operacionalizuje zbog ovakvog Ustavnog suda, to je sada pitanje za pravnike, ali definitivno taoci smo jednog čovjeka 30 godina i sada treba i dalje da nastavimo da budemo taoci. Ne mislim da je to dobro. I mislim da je i ta situacija objašnjena ovdje brojnim partnerima, ne samo američkim i mislim da je svima jasno", kazao je Abazović za Glas Amerike, nakon govora u UN-u.

Naveo je i da država prolazi kroz jedan težak period te da je logično da poslije 30-godišnje vlasti sve ne ide baš glatko. 

"Mi smo sada novo konstituisana većina, koja podržava da se konstituiše nova vlada, ali je prilično raznolika sa različitim političkim subjektima, sa vizijama drugačijim. Ali mi to moramo da procesuiramo. Rješenje će svakako doći na izborima, međutim nije predsjednik taj koji će odrediti kad će ti izbori biti. On može da iskaže svoju političku preferenciju da Skupština skrati mandat, to je ustavno, to nije nešto što je sporno. Isto tako, Skupština Crne Gore, ako ima većinu, može da kaže da ona u ovom trenutku ne želi sebi da skrati mandat, nego želi da da šansu da se u ovom preostalom periodu, a radi se o periodu od dvije godine, nastavi sa pokušajem stabilizacije društvenih prilika", naveo je Abazović.

Demokratski front tvrdi da može da razriješi predsjednika Đukanovića u parlamentu, bez Ustavnog suda. Međutim, prema Ustavu predsjednika Crne Gore Skupština može razriješiti kada Ustavni sud utvrdi da je povrijedio Ustav. Na pitanje kako će GP URA glasati za tu inicijativu, ako ona nije u skladu sa Ustavom, premijer odgovara:

"Mi ćemo glasati o razrješenju predsjednika. To je isto što bi u SAD-u bio impičment (opoziv)", naveo je Abazović.

Na pitanje šta to znači bez mišljenja Ustavnog suda, poručuje:

"Vidjećemo šta znači, s obzirom da je sve konfuzno, ali mislim da je dosta značajna poruka ako se to desi. Sama činjenica da je parlament to uradio, da je većina u parlamentu to uradila, legitimna većina, je čini mi se vrlo značajna", naveo je Abazović.

Na pitanje da li će time biti izazvana nova nestabilnost u zemlji, Abazović kaže da je  o nestabilnosti  trebalo razmišljati 19. avgusta.

"Stotine puta sam upozoravao, između ostalog i predsjednika Đukanovića, da Crnu Goru ne gura u destabilizaciju, da ovo nije momenat za destabilizaciju. I on se o tome oglušio, što znači da mu je cilj destabilizacija. Ako mu je cilj destablizacija, mi moramo nalaziti rješenja koja će njega da izuzmu iz procesa", poručio je Abazović.

On je rekao da ne bi isključio mogućnost da u međuvremenu, s obzirom na to da je konkurs aktuelan, bude izabran jedan sudija Ustavnog suda.

“Lično bih volio da se izaberu četiri sudije Ustavnog suda, imamo 19 kandidata, i moj apel poslanicima je više puta bio da se izabere najmanje jedan, ja mislim da je lako izabrati četiri, ali najmanje jedan kako bi vratili fukcionalnost te institucije”, naveo je Abazović.

To je, kako je istakao, važno i za izbore, ne samo za konkretnu inicijativu.

Imamo pravo da uređujemo stvari u svojoj državi

Abazović je dodao da rješenja postoje i da je važna volja.  “U svakom slučaju ponavljam tezu da Đukanović više ne može da bude dio nikavog konstruktivnog dogovora u našem društvu i bilo bi dobro da to sam prihvati. Znam da je teško, ali poslije puno decenija, mislim da je ovo kraj”, kazao je Abazović.

Abazović je upitan o mišljenju američkih i evropskih partnera o ulasku DF-a u vladu, kazao da svako ima pravo na svoje stavove, ali da "mi imamo pravo da uređujemo stvari u svojoj državi".

"Ja ne mogu da otkrivam šta smo tačno razgovarali. Razgovarali smo o svemu, o ukupnoj političkoj situaciji, načinima na koje ona može da se prevaziđe. Ali ja ću samo zbog vaših gledaoca, pa i zbog javnosti u Crnoj Gori i SAD-u da podsjetim da smo mi već uložili napore, dva puta, ekstremne napore da se sačuva spoljnopolitički kurs zemlje i orijentacija i pozicija koju je Crna Gora zauzela u međunarodnom kontekstu. Mi smo garant da se to neće ni u kom slučaju promijeniti. Dok bude zavisilo od nas", navodi premijer u tehničkom mandatu.

Misli da je po srijedi pokušaj stvaranja "neke propagande unutar Crne Gore".

"Narod Crne Gore želi pravdu. Milo Đukanović je ne može isporučiti. I to je to. Ja mislim da to svako razumije i u SAD-u", kazao je.

On je ponovio da će garantovati da Crna Gora neće mijenjati spoljnopolitički kurs i da je to prenio međunarodnim partnerima.

Crna Gora, kako je poručio, ostaje čvrst i pouzdan partner evroatlantskom svijetu, naročito SAD-u.

“Naša pozicija u odnosu na Ukrajinu prikazana je i kroz govor u Generalnoj skupštini”, kazao je Abazović.

On je dodao da je ta pozicija vrlo jasna i nedvosmislena.

“Mi stojimo uz naše partnere, uz narod Ukrajine, borimo se protiv svih vidova agresije, u ovom konkretnom slučaju protiv agresije Ruske Federacije i na nas svakako mogu da računaju kao pouzdanog NATO partnera i zemlju koja ima intenciju da bude prva naredna članica Evropske unije (EU)”, naveo je Abazović.

Na pitanje da li je sa partnerima razgovarao o američkom obavještajnom izvještaju u čijim djelovima se navodi da je Rusija tajno finansirala Demokratski front (DF) 2016. i 2018. godine, on je odgovorio potvrdno.

Na pitanje da li će to biti istraženo, Abazović je odgovorio potvrdno.

“Naravno. Nelegalno finansiranje političkih partija mora da bude dio te agende. Ne odnosi se na DF, može da se odnosi i na URA-u, Demokrate, na bilo koga drugog”, rekao je Abazović.

Kako je naveo, dio izborne reforme mora da bude uređenje finansiranja političkih grupacija.

“Mene lično više od toga zabrinjava kako organizovane kriminalne grupe finansiraju permanentno Demokratsku partiju socijalista, odnosno podržavaju ono što su radili 30 godina. Sada ćete vi reći, pa dajte dokaze, a ja ću reći dajte dokaze za DF”, rekao je Abazović.

Kako je poručio, za koga god se uspostavi da ima dokaze, neka se procesuira.

Upitan da li očekuje da će izvještaj Evropske komisije biti negativan, Abazović je kazao da očekuje “da sigurno neće biti pretjerano pozitivan”.

“Na žalost, nismo uspjeli da dođemo do tih stvari koje su bile u domenu parlamenta. Ja vjerujem da će oni evidentirati dobre stvari koje je vlada radila u prethodnom periodu”, dodao je Abazović.

Пратите нас на

Коментари22

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније