Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.V. ]

24. 09. 2022. 01:12 >> 07:09
2

ABAZOVIĆ U UN

"Snažno protiv šverca, posvećeni rješavanju napada na novinare"

Crna Gora je povodom agresije Rusije na Ukrajinu jasno iskazala stav da stoji čvrsto uz ukrajinski narod i osuđuje agresiju, rekao je premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović tokom obraćanja Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija. On je kazao da rat, agresije i bombe nijesu rješenje, i da mir i bezbjednost treba da budu suštinske vrijednosti 21. vijeka.

"Imamo stoprocentu usklađenost s politikom EU i uveli smo sankcije Ruskoj Federaciji zbog agresije na Ukrajinu", podvukao je Abazović. 

On je kazao da predstoji teška zima, i na pomolu je i velika energetska kriza. Istakao je da za to postoje dva razloga. 

"Prvi je rat u Ukrajini, koji je donio velike probleme na međunarodnom tržištu. Drugi su klimatske promjene", naveo je Abazović.

On je procijenio da su zeleni projekti i zaštita životne sredine visoko na agendi u Crnoj Gori. 

Premijer je potencirao i tranzicionu pravdu, ističući da na Balkanu imamo teško nasljeđe, posebno u svjetlu raspada bivše SFRJ. 

"Cilj je borba protiv korupcije i kriminala i borba protiv onih lidera koji šire nacionalizam da zadrže status kvo i ne dozvole drugim liderima da preuzmu odgovrnost i sprovedu neophodne reforme. Nama je potrebna istina, bez istine nema pomirenja", podvukao je Abazović. 

On kaže da narod Crne Gore želi pravdu. 

"Želimo da naše društvo napreduje", naglasio je Abazović. 

Cilj je, rekao je, da crnogorsko društvo bude kosmopolitsko. 

Naveo je da u Crnoj Gori imamo i dalje istrage o ubistvu i napadima na novinare, pa i o ubistvu poznatog novinara prije 20 godina. Naglasio je da je Crna Gora posvećena rješavanju napada na novinare i zaštiti slobode medija.

Abazović kaže da su šverc duvana i kokaina veliki problemi i da je šverc kokaina posebno važan jer većina te droge ide na tržište zapadne Evrope. Istakao je da se državna snažno bori protiv tih oblika kriminala. 

"Imali smo rekordne zapljene cigareta u posljednje vrijeme, dok takvih zapljena u nekim ranijim vremenima nije bilo", rekao je premijer. 

Abazović kaže da je put naprijed očigledan.  "Važno je razumjeti da iza nacionalizma u regionu stoji korupcija. Iza nacionalizma na zapadnom Balkanu stoji korupcija. Manje korucije, manje nacionalizma", poručio je Abazović.  

On smatra da zapadni Balkan ne smije da bude crna rupa Evrope. 

"Zapadni Balkan ima mnogo toga da ponudi Evropi. I važno je znati da u svemu ovome nijesmo sami", naveo je Abazović, koji je govor zaključio riječima "živjela slobodna, demokratska, građanska, ekološka Crna Gora".  

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније