Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Б.Ч.Ј.

23. 09. 2022. 17:27   >>  17:30 3

PISAO ADžIĆU

Bogdanović traži podatke o promjenama prebivališta u susret izborima

Šef poslaničkog kluba Demokratske Crne Gore Boris Bogdanović uputio je zahtjev ministru unutrašnjih poslova Filipu Adžiću, u kojem traži podatke o tome koliko je osoba od početka godine odjavilo prebivalište u nekoj od opština i prijavilo ga u Glavnom gradu ili nekoj od opština u kojoj se uskoro održavaju lokalni izbori.

Bogdanović traži podatke za Podgoricu, Bar, Bijelo Polje, Budvu, Kolašin, Plužine, Pljevlja, Rožaje, Tivat, Šavnik, Žabljak.

"Dostavljeni odgovor, za svaku od gore navedenih jedinica lokalne samouprave treba da sadrži sljedeće podatke: Ime i prezime lica koje je u navedenom periodu izvršilo promjenu prebivališta; Naziv opštine u kojoj je lice izvršilo ođavu prebivališta, adresu stanovanja sa koje je ođavljeno prebivalište i datum ođave prebivališta; Naziv opštine u kojoj je lice prijavilo prebivalište, sa adresom prijavljenog prebivališta i datum prijavljenog prebivališta; Da li je, i ako jeste na kojem biračkom mjestu je to lice u opštini prijavljenog prebivališta upisano u birački spisak", navodi se u zahtjevu Bogdanovića.

Traženi podaci, kako je kazao, ne odnose se na lica koja do 23.09.2022. godine neće imati navršenih 18 godina života.

Šef kluba poslanika Demokrata podsjeća da je Odredbama člana 2 stav 2 Zakona o registrima prebivališta i boravišta ("Sl.list CG", br 46/15) propisano da je "prebivalište mjesto na teritoriji Crne Gore u kojem se crnogorski državljanin nastanio sa namjerom da u njemu stalno živi, a koje je središte njegovih životnih aktivnosti i sa kojima ima trajnu povezanost".

"Takođe izražavam uvjerenje, da ćete preuzeti sve što je neophodno je da nas obavijestite da li su MUP i Uprava policije preduzimali mjere na utvrđivanju činjenica da li su se prijavljena lica nastanila na prijavljenim adresama prebivališta u gore navedenim opštinama i Glavnom gradu Podgorica, saglasno gore citiranim odredbama Zakona o registrima prebivališta i boravišta. Ukoliko to ne bi bio slučaj, više nego jasno da bi promjena opštine prebivališta nekog od tih lica, bila u funkciji protivpravnog ostvarivanja biračkog prava na predstojećim lokalnim izborima", kazao je Bogdanović.

On je naveo i da imajući u vidu da već teče postupak sprovođenja izbornih radnji za izbor odbornika u Skupštinama navedenih jedinica lokalne samouprave koji će se održati 23. oktobra 2022. godine, očekuje da će tražene podatke odmah dobiti.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније