Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.V. ]

22. 09. 2022. 22:52 >> 22:53
3

IVO ŠOĆ

"Vjerujem da će Đukanović u konačnom uvažiti ustavne norme"

Savjetnik za pravna pitanja predsjednika Vlade Crne Gore Ivo Šoć rekao je da vjeruje kako će predsjednik države Milo Đukanović u konačnom uvažiti ustavne norme i sve pravne praznine tumačiti u prilog formiranja Vlade u punom mandatu, u skladu sa odlukom skupštinske većine. Šoć je komentarisao nedavna politička dešavanja u vezi sa obavezom predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića da izabere novog mandatara za sastav nove Vlade.

"Politička kriza u Crnoj Gori koja je nastala padom 43. Vlade, dovela je do ustavno-pravnih dilema o pravima i obavezama koje proizilaze iz ustavnih normi čije tumačenje stvara nedoumice u stručnoj i laičkoj javnosti. Jedno od aktuelnih jeste pitanje roka za predlog mandatara od strane predsjednika Crne Gore", smatra Šoć.  

On kaže da je odredbama člana 103 stav jedan Ustava propisano da "predsjednik Crne Gore predlaže mandatara u roku od 30 dana od dana konstituisanja Skupštine”, dok sa druge strane Ustav ne propisuje rok za predlaganje mandatara u slučaju izglasavanja nepovjerenja Vladi, ili na primjer, hipotetički slučaj smrti predsjednika Vlade, u kojoj situaciji bi takođe bilo nužno da postojeći sastav Skupštine izabere novog predsjednika Vlade. 

"Skupština Crne Gore je 19. avgusta izglasala nepovjerenje 43. Vladi Crne Gore i time predala mehanizam u ruke Đukanovića. Predsjednik Crne Gore je nakon toga pristupio konsultacijama sa predstavnicima političkih partija zastupljenih u Skupštini radi predlaganja mandatara, pri čemu je kao krajnji rok odredio 19. septembar. Iako je razumljivo da je predsjednik analognom primjenom člana 103 Ustava odredio 30 dana od dana izglasavanja nepovjerenja Vladi, tretiranje ovog roka kao imperativnog ili prekluzivnog je u potpunosti bez pravnog uporišta. Kako Ustav ne poznaje navedeni rok, izuzev “30 dana od dana konstituisanja Skupštine”, jasno je da “njegovo propuštanje” ne proizvodi bilo kakve posljedice", tvrdi Šoć.-

On smatra da je riječ o diskrecionom roku koji je predsjednik odredio u skladu sa već ustaljenom praksom, a ne sa pozivom na određeni član Ustava.

"Takođe, obrazloženje da u dosadašnjim konsultacijama i opštepoznatom stavu političkih partija zastupljenih u Skupštini, nije uvjeren da Miodrag Lekić ima podršku za mandat, pokazuje jasno izbjegavanje ustavnih obaveza. Argument je jednako validan kao i argument da postoji sumnja da su dostavljeni potpisi poslanika falsifikovani. I pored toga, ukoliko je predsjednik kod određivanja roka od 30 dana pošao od odredbi člana 103 stav 1, nejasno je zašto je propustio da uvaži i drugi dio iste norme prema kojoj “predsjednik predlaže mandatara”. Drugim riječima, predsjednik bi imao obaveza da predloži nekog drugog za mandatara u tom roku, ako ne Lekića", smatra Šoć.

Kako kaže, pošto je u proceduri predlog predsjednika za skraćenje mandata Skupštine, smatram da bi u slučaju odbijanja tog predloga, predsjednik bio u obavezi da postupi u skladu sa ustavnim ovlašćenjima i kao mandatara predloži osobu koja ima nesumnjivu podršku u Skupštini.

"Vjerujem da će predsjednik u konačnom uvažiti ustavne norme i sve pravne praznine tumačiti u prilog formiranja Vlade u punom mandatu, u skladu sa odlukom skupštinske većine", kaže Šoć. 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније