Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

М.М.

22. 09. 2022. 18:09   >>  18:20

VEĆINOM GLASOVA

Skupština imenovala OIK Zeta

Na današnjoj sjednici Skupštine Crne Gore uvojena je, većinom glasova, odluka o imenovanju Opštinske izborne komisije (OIK) Zeta.

Za imenovanje Opštinske izborne komisije glasalo je 39 poslanika, dok je 10 bilo uzdržano.

Crnogorski parlament odlučio je 16. avgusta da Zeta bude nova crnogorska opština.

Prema odluci predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, izbori u novoosnovanoj opštini Zeta biće održani 23. oktobra.

Za predsjednicu OIK-a predložena je Nela Anđušić, a za sekretaricu Tijana Trifunović. To je predložio Administrativni odbor.

Đurović: Predsjednica sam dok Skupština ne odluči drugačije

Predsjednica Skupštine Danijela Đurović je kazala da je predsjedavanje sjednicom koja je zakazana na zahtjev 32 poslanika, a koja se tiče njenog razrješenja, prepustila potpredsjednici Skupštine Branki Bošnjak.

"Smatram da je to korektno jer sam ja tema te sjednice. Što se tiče ostalih sjednica, ja sam predsjednica u punom kapacitetu sve dok bude izglasano drugačije, ili mi prestane mandat", istakla je ona.

Đurović je kazala da je ona predsjednica u punom kapacitetu sve dok Skupština ne odluči drugačije i da u punom kapacitetu zakazuje sjednice.

Koprivica: Cilj nije bio da se građanima Zete omoguće prava

"U istoriji zakonodavnstva Crne Gore i izbora u Crnoj Gori nije zabilježena ovakva pravna lakrdija kakvu priliku imamo da ogledamo od početka uspostavljanja Opštine Zeta do formiranja organa za sprovođenje izbora", kazao je poslanik Demokratske Crne Gore Momo Koprivica.

Istakao je da je epilog te pravne lakrdije to što je predsjednik države tri puta raspisivao izbore za Podgoricu - 20. aprila, 3. avgusta i 23. avgusta, "ali i to da jedna opština u sred izbornog procesa dobija status samostalne opštine".

"Ova pravna lakrdija je izvedena u režiji onih koji su prekrojili granice Podgorice i Zete radi prekrajanja izborne volje građana koja im nije strana, a što su učinili i početkom ove godine, atakujući na izbornu volju građana izraženu 30. avgusta, kazao je Koprivica.

"To je učinjeno i u režiji onih koji su režirali duplim pasovima antiustvo i antidemokratsko ponašanje 19. odnosno 20 septembra ove godine, produkujući ozbiljnu političku krizu - a sve zarad sopstvenih političkih poena i očuvanja jednog čovjeka u fotelji u kojoj je mimo volje svih građana i demokratskih i ustavnih procedura", poručio je on.

"Skoro trideset dana nakon raspisivanja izbora u Zeti nema krovnog organa za sprovođenje izbora u toj jedinici lokalne samouprave, nema mogućnosti za političke subjekte i građane da predaju izborne liste niti određenih biračkih mjesta. Ko sprovodi izborne radnje ovih 30 dana u Zeti je pitanje za one koji su pogazili Ustav i proizveli takvu situaciju - građani su 30 dana na ledu i nemaju pravo da biraju i da budu birani. Raspisani su izbori, a nema organa za sprovođenje izbora. To je dokaz da je u pitanju klasičan izborni inženjering", poručio je Koprivica.

Kako je kazao, donijete su međusobno kontradiktorne pravne norme, što govori o tome da, kako kaže, cilj nije bio da se građanima Zete omoguće prava, već da se drugom političkom subjektu omogući prednost.

Rakočević: Pozivamo da u Zeti učinimo mogućim izbore

Nikola Rakočević (DPS) pozvao je sve da se skrati mandat parlamentu, izaberu sudije Ustavnog suda i da se ide na izbore i riješi kriza u Crnoj Gori, a i da se Zeti omogući da ima izbore.

Rakočević je kazao da evropska koalicija DPS-a i partnera predložila dvije sjednice vanrednog zasijedanja, te da su obje imale za cilj pokušaj oporavka sistemskog oporavka upravnog sistema.

"Pozivamo vas da u Zeti učinimo mogućim izbore, glasamo za formiranje OIK Zeta i da propust koji ste napravili ne glasajući o samostalnosti Opštine Zeta makar malo ispravite tako što ćete glasati za OIK Zeta", rekao je Rakočević.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније