Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ I. P. ]

20. 09. 2022. 11:39 >> 11:35
9

MILAČIĆ O MANDATARU

Đukanović nema tri solucije, opcija je samo Lekić

Lider Prave Crne Gore Marko Milačić poručio je da crnogorski predsjednik, kad je u pitanju davanje mandata za sastav nove vlade, nema tri opcije, te da je na stolu samo jedna solucija - davanje mandata Miodragu Lekiću.

On je komentarisao navode u medijima kako "navodno na stolu Đukanović ima 'tri opcije'".

"Moramo podsjetiti na precizno utvrđenu parlamentarnu i ustavnu praksu da je Predsjednik države dužan da povjeri mandat za sastav Vlade onom kandidatu koji ima većinsku podršku u Skupštini. U tom smislu nije važno da li je podrška kandidatu za mandatara izražena pisanim putem, usmeno ili nekim jasnim političkim ili pravnim konkludentnim radnjama, kada je izvjesno da je to kandidat skupštinske većine", rekao je Milačić.

Posebno, kako je rekao, "zapanjuju 'stavovi' nekih pravnika da je odluka o povjeravanju mandata za sastav Vlade Đukanovićevo 'diskreciono pravo', odnosno da se Đukanović može igrati sa organizacijom države, njenim ustavnim poretkom i opšteprihvaćenom utvrđenom ustavnom praksom, po ličnom nahođenju".

"Neshvatljivo je da se potpuno legitimno iznose stavovi, navodno uglednih pravnika da Predsjednik može opstruirati organizaciju države bez bilo kakvih posledica, te da je to skoro njegovo privatno pravo. Iznošenjem ovakvih stavova otvoreno se dovodi u pitanje ustavni poredak Crne Gore i legitimisanjem ovakve logike dolazimo u situaciju da Đukanović privatno odlučuje o opstrukciji organizacije države, opstruiranju zakona i drugih akata Skupštine koje je dužan da potpiše u okviru ustavnih obaveza, te da protokolarne i obavezujuće nadležnosti pretvori u pitanje lične volje, što ne postoji ni u primisli nijednog parlamentarnog i ustavnog sistema u 21. vijeku", rekao je Milačić.

Zbog toga, kako je rekao, "Đukanović ima samo jednu opciju da ispuni svoju predsjedničku protokolarnu obavezu".

"Da preda mandat za sastav Vlade gospodinu Miodragu Lekiću, kandidatu skupštinske većine, ili ukoliko je iz ličnih razloga spriječen da to uradi, predsjednica Skupštine umjesto njega, odnosno da prihvati da je njegovim ćutanjem i ne vršenjem ustavne nadležnosti Miodrag Lekić, po sili Ustava postao mandatar za sastav Vlade koju ima predložiti u roku od 90 dana, počev od posljednjeg dana isteka roka, tj. od 20-og septembra 2022. godine, a posebno imajući u vidu da nijedan drugi kandidat nije zatražio mandat za sastav 44. Vlade uz podršku skupštinske većine", kazao je Milačić.

Ukoliko se Đukanović formalno ne izjasni u toku današnjeg dana, kako je rekao, "Prava Crna Gora poziva predsjednicu Skupštine da sazove kolegijum na kojem će se konstatovati da je mandatar za sastav 44. Vlade gospodin Miodrag Lekić".

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније