Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

П.Р.

14. 09. 2022. 16:04 >> 17:51
2

ADAMOVA

"CG želimo uskoro da pozdravimo u porodici evropskih naroda"

Češka, kao država predsjedavajuća Savjetu Evropske unije (EU), želi što više da pomogne Crnoj Gori na evropskom putu, poručila je predsjednica Poslaničkog doma češkog parlamenta Marketa Pekarova Adamova.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović se, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, drugog dana zvanične posjete Češkoj sastao sa Adamovom i predsjednikom Senata Milošem Vystrčilom, koji je u njegovu čast priredio radni ručak.

"Crna Gora je jedna od zemalja koju želimo uskoro da pozdravimo u zajedničkoj porodici evropskih naroda i mi kao zemlja predsjedavajuća Savjetu EU želimo što više da vam pomognemo na tom putu", kazala je Adamova.

Ona je naglasila značaj prijateljstva dvije države kao jednog od ključnih faktora u prevazilaženju aktuelnih kriza.

Đukanović je istakao da je Češka uzorni model demokratije koji želimo da slijedimo. Istakao je da ima razloga za obostrano zadovoljstvo ostvarenom saradnjom na temeljima prijateljstva i dubokim istorijskim i kulturološkim vezama.

Upoznao je predsjednicu sa jasnom vizijom evropske i evroatlanske budućnosti Crne Gore i naglasio važnost podrške Evrope i NATO u odnosu na maligne uticaje koji se osjećaju i u Crnoj Gori i u regionu.

Ukazao je na važnost svakog glasa onih koji poznaju region jer, kako je kazao, integracija nije samo interes Zapadnog Balkana već i EU.

Istakao je važnost nastavka parlamentarne saradnje kroz postojeće grupe prijateljstava u oba zakonadavna doma.

Adamova se saglasila sa neophodnošću visoke pažnje za naš region i pozdravila zasluge političkih elita u Crnoj Gori, posebno Đukanovića u kreiranju velike podrške evropske budućnosti naše zemlje.

"Češka će i dalje kao lider u prenošenju iskustava pružati punu podršku, ne dozvoljavajući da hibridni uticaji i uplitanja popunjavaju vakum", rekla je Adamova.

Uz visoke ocjene za Crnu Goru kao partnera u NATO iskazala je interes za tješnjom saradnjom kroz twining programe parlamenata, što je sa zadovoljstvom prihvaćeno.

Predsjednik Senata Miloš Vystrčil je pozdravio obostranu spremnost za dalje razvijanje bilateralnih odnosa i potvrdio podršku naporima Crne Gore da postane članica EU što će Češka kao predsjedavajuća bezrezervno nastaviti da podržava.

Lipovski ponudio pomoć u otklanjanju posljedica sajber napada 

Predsjednik Đukanović sastao se u Pragu sa ministrom vanjskih poslova Republike Češke Janom Lipovskim. Lipovski i Đukanović su u odvojenom susretu izrazili zadovoljstvo rezultatima njegove dvodnevne zvanične posjete Pragu.

"U svim razgovorima s najvišim zvaničnicima potvrđena je neprikosnovena podrška evropskoj perspektivi Crne Gore i regiona. Potvrđen je takođe i zajednički pogled na mogućnosti unapređenja međudržavnih odnosa Crne Gore i Češke i jasno identifikovani pravci njihovog razvoja, sa akcentom na ekonomiju, posebno saobraćaj, energetiku i turizam", navodi se u saopštenju iz Kabineta predsjednika. 

Ministar vanjskih poslova je upoznao Đukanovića s prioritetnim potezima češkog predsjedavanja EU do kraja godine, među kojima je u vrhu posvećenost Zapadnom Balkanu.

On je ponudio pomoć Crnoj Gori i u otklanjanju posljedica sajber napada koji pogađa našu zemlju.

Đukanović se na kraju posjete Češkoj sastao sa jednim od najuglednijih ljudi u Češkoj, velikim prijateljem Crne Gore, ranijim ministrom vanjskih poslova Karelom Švarzenbergom koji je predsjedavao Savjetom za opšte poslove EU 2009. kada je procesuirana aplikacija Crne Gore za članstvo u EU.

Predsjednik Đukanović završio je posjetu Pragu, intervjuima Češkoj Tv24 i Slobodnoj Evropi čije je sjedište u Pragu.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније