Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ R.B. ]

06. 09. 2022. 10:52 >> 10:50
1

MANS ZATRAŽIO

"ASK da objavi sve informacije o potrošnji budžeta"

MANS je danas od Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) zatražio da u skladu sa Zakonom o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, na svom sajtu objavi podatke o potrošnji državnog budžeta, koje državne institucije institucije dostavljaju ASKu u propisanim rokovima. Imajući u vidu da sajt Vlade Crne Gore ne funkcioniše već neko vrijeme, a da su na sajtu ASK-a navedeni samo linkovi ka sajtovima institucija, ali ne i konkretna dokumenta, MANS je od ASK-a zatražio da podatke koje dobija od institucija objavi na svom sajtu u skladu sa Zakonom.

Iz MANS-a podsjećaju na član 38, stav 5, Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja kojim je propisano da sve budžetske potrošačke jedinice dostavljaju ASKu analitičke kartice sa svih računa koje imaju u svom posjedu.

Istim Zakonom, u članu 46, stav 5, obavezana je Agencija da objavljuje analitičke kartice koje joj institucije dostavljaju.

"Imajući u vidu obim dostavljene dokumentacije, predlažemo da Agencija prioritetno objavi izvode iz državnog trezora koje je dužno da joj dostavi i objavi Ministarstvo finansija, a čiji sajt nije u funkciji", navode iz MANS-a. 

Podsjećaju i da član 41 stav 1 Zakona obavezuje Ministarstvo finansija da objavljuje konkretne podatke o državnoj potrosnji, a posebno budžetskoj rezervi, koja je ranije bila predmet brojnih sumnji u izborne zloupotrebe.

"Podvlačimo da u ovom trenutku javnost nema podatke o državnoj potrošnji u toku izborne kampanje i neophodno je hitno postupanje ASK-a, u skladu sa obavezama te institucije propisanih članom 46 stav 5 Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja", zaključuju iz MANS-a.


Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније