Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.V. [ MINA ]

05. 09. 2022. 17:32 >> 21:52
10

ĐUKANOVIĆ

"Obje vlade bile beznadežno nekompetentne i nedorasle izazovima"

Pitanje zajedničkog nastupa opozicione koalicije od 30. avgusta 2020. na lokalnim izborima u Podgorici je izvjesno, kazao je predsjednik Crne Gore i lider Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović.

Đukanović je, u emisiji Aritmija na Gradskoj televiziji, kazao da se nalaze “na milimetar do tog cilja”, dodajući da bi to smatrao velikim uspjehom.

“Da li će nas prethodne provjere dovesti i do optimalnosti takve formule za parlamentarne izbore, vidjećemo”, rekao je Đukanović.

On je kazao da se taj blok konstituiše, a da li će on biti formalizovan kao predizborna koalicija zavisiće od mnogo faktora.

“To nije samo emotivno, već i vrlo matematičko pitanje. Morate kroz seriju pametno postavljenih istraživanja zaključiti šta misle birači”, rekao je Đukanović, prenosi portal Gradski.me. 

Formirati politički blok koji bi garantovao stabilnost

On je naveo da postoje birači koji bi željeli da se formira politički front koji bi garantovao Crnoj Gori stabilnost i ubrzani evropski razvoj.

“Postoje i oni drugi koji, nažalost, uprkos svim mojim upozorenjima neće glasati za DPS zato što je u koaliciji sa nekim ko mu se ne dopada ili neće glasati za Socijaldemokrate zato što je glasač Socijaldemokratske partije”, dodao je Đukanović.

On je kazao da je riječ o složenom pitanju, kojem se ne može pristupati emotivno.

“Moramo pozvati ljude, što sam učinio danas pet puta, klonimo se svojih emocija posebno loših, razmišljajmo u našem interesu. Čini mi se da već primjećujete jedan novi kvalitet odnosa unutar tog političkog bloka”,rekao je Đukanović.

Kako je kazao, Crna Gora je izdržala tešku dvogodišnju golgotu na nogama, sačuvavši ono što su najveće vrijednosti njenog savremenog razvoja.

Za te dvije godine, ističe, već dvije vlade su izgubile povjerenje.

"Vlada Zdravka Krivokapića koja se predstavljala kao vlada eksperata, oslobodilaca Crne Gore i kao vlada 12 apostola pokazala se zapravo kao vlada vjerskih fanatika, kleronacionalista i političkih diletanata. Vlada Dritana Abazovića sebe je predstavila kao vladu koja želi da uspostavi pouzdanu vladavinu prava u Crnoj Gori i bezkompromisno se obračuna sa naraslim kriminalom i korupcijom u društvu i koja želi da Crna Gora što prije dovede do članstva u EU", rekao je Đukanović.

Abazovićeva vlada razarala ustavno-pravni sistem

Nakon samo 113 dana obavljanja svoje dužnosti Vlada Dritana Abazovića je ostavila dovoljno ubjedljivih dokaza da, kako je ocijenio, je to vlada koja je razarala ustavno-pravni sistem Crne Gore.

"To je, takođe, vlada koja je direktno konkretnim personalnim rješenjima promovisala kriminal u vrh bezbjednosnog sistema i izvršne vlasti Crne Gore, a potpisivanjem takozvanog temeljnog ugovora sebe trajno žigosala kao izdajničku vladu sa ozbiljnim sumnjama da je u pitanju najteži koruptivni aranžman i da je izdaja zapravo posljedica koruptivnog angažmana", istakao je Đukanović.

Na kraju to je vlada koja je, kako je naglasio, propustila novu izglednu priliku koju je EU dala Crnoj Gori nakon agresije Rusije na Ukrajinu da ubrzanom dinamikom ostvari svoje članstvo u EU.

Zajedničko za obje vlade je da su bile beznadežno nekompetentne i apsolutno nedorasle izazovima sa kojima se, kako je ocijenio, suočava Crna Gora u vremenu geopolitičkih poremećaja i apsolutno neposvećene nacionalnim interesima Crne Gore.

Najteža izdaja crnogorskih nacionalnih interesa od 1918. godine

Potpisivanje takozvanog temeljnog ugovora je, ističe predsjednik, najteža izdaja crnogorskih nacionalnih interesa od 1918. godine do danas.

"Ne mislite valjda da bih dao nekome mandat, a da pri tome imam saznanje da je sklon da napravi, kao što sam rekao, najveću štetu nacionalnim interesima Crne Gore tokom posljednjeg vijeka. Mnogo toga je bilo sumnjivo, ali šta je bila alternativa?", rekao je Đukanović i naglasio da u tom trenutku nije postojao bolji izbor za uspješnu odbranu najvažnijih državnih i nacionalnih interesa Crne Gore.

Nije tačno, dodaje, da je izostala reakcija DPS-a na potpisivanje takozvanog temeljnog ugovora.

"Potpisan je 3. avgusta, a već nakon nekoliko sati DPS je mobilisala opoziciju i podnešena je inicijativa za smjenu vlade koja je i uslijedila u najkraćem mogućem roku”, podsjetio je Đukanović naglasivši da je uloga opozicione partije da djeluje kroz institucije sistema.

"Tačno je da je DPS podržala manjinsku vladu čiji je premijer bio Dritan Abazović što je naročito nakon usvajanja takozvanog temeljnog ugovora na vladi izazvalo dileme posebno kod patriotskog dijela crnogorske javnosti. A šta je bila alternativa? Je li bila alternativa da nastavi da traje vlada Zdravka Krivokapića koja je na izborima od građana dobila mandat da traje 4 godine? Da li je to bio bolji izbor?", upitao je Đukanović.

Nisu imali saznanja da se sprema oružana pobuna 2020. godine

Moramo preuzeti odgovornost za svoju i budućnost svoje porodice i države i iskoristiti tu mogućnost ozbiljnim i odgovornim glasanjem na izborima za one za koje vjerujemo da neće iznevjeriti nejveće vrijednosti crnogorskog društva.

Zadovoljan je, kaže, funkcionisanjem poslaničkog kluba DPS-a.

"Izprofilisalo se makar desetak novih lica u političkom životu Crne Gore koji su značajno doprinijeli unutar parlamenta. Crna Gora će u kratkom roku imati novu izbornu šansu da ispravi onu neravninu koja je nastala u njenom političkom životu 30. avgusta 2020. godine i da se kroz novi demokratski ishod parlamentarnih izvora opet nađe na putu evropskog prosperiteta", ubjeđen je Đukanović.

On je kazao da nisu imali saznanja da se u susret parlamentarnim izborima 2020. godine priprema oružana pobuna. Kako je rekao, da je to neko planirao bio bi uhapšen.

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније