Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.M.

25. 08. 2022. 15:11   >>  15:09 1

USTAVNOM SUDU

Poslanici DF-a podnijeli inicijativu za ocjenu ustavnosti "zetskih zakona"

Poslanici DF-a podnijeli su inicijativu za  ocjenu ustavnosti tzv. "zetskih zakona", tj. ocjenu ustavnosti Zakona o izmjenama i dopunama zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore i Zakona o izmjenama i dopuni zakona o Glavnom gradu. 

"Inicijativu za ocjenu ustavnosti smo podnijeli iz razloga što ove zakone smatramo nesaglasnim sa Ustavom Crne Gore jer se u sred izbornog procesa mijenjaju “pravila igre”, s obzirom da su izbori u Glavnom gradu Podgorici i gradskoj opštini Golubovci već raspisani za 23. oktobar 2022. godine. Napominjemo da je već donešena odluka i o broju odbornika u Skupštini Glavnog grada, a pri donošenju te odluke uračunati su i birači sa područja Zeta, koji su osporenim zakonima sada dislocirani u novoformiranu opštinu Zeta", navodi se u obrazloženju.

Kako kažu, usvajanjem ovih osporenih zakona u sred izbornog procesa promijenjena je izborna jedinica Glavni grad - Podgorica, što predstavlja grubo kršenje biračkog prava, prava stanovnika Zete da u skladu sa Ustavom biraju i budu birani u Skupštini Glavnog grada Podgorica, a to pravo su već bili ostvarili na već raspisanim lokalnim izborima. Ovi zakoni omogućavaju realizaciju ozbiljnog izbornog inženjeringa i zato ih hitno treba proglasiti neustavnim i onemogućiti to.

"Ovi osporeni zakoni imaju i diskriminatorski karakter, jer se drugačije ophodilo prema biračima gradske opštine Tuzi, kada se ta gradska opština u okviru Glavnog grada Podgorica osamostalila i postala samostalna opština.  Ovim osporenim zakonima se urušavaju elementarna Ustavna načela i stvara pravna nesigurnost u iskazivanju izborne volje i izbornog prava građana. Veoma je sporno, da ne kažemo opasno, i nije zabilježeno u praksi da se nakon raspisivanja izbora mijenjaju već utvrđena izborna pravila. Zato smatramo da se ovi zakoni moraju proglasiti neustavnim, kako bi se izbjeglo izigravanje demokratskih principa i pravnih standarda", navodi se u obrazloženju.

Dodaju da su mišljenja da je nova, izmijenjena Odluka o raspisivanju izbora za odbornike u Skupštini Glavnog grada Podgorica i Skupštini opštine Zeta, koji će biti održani 23. oktobra tekuće godine, koju je donio Predsjednik Crne Gore neustavna.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније