Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.M.

18. 08. 2022. 16:40 >> 16:37

PRAVA CRNA GORA

Predlog Zakona o šumama u skupštinskoj proceduri

Prava Crna Gora predala je danas u Skupštinsku proceduru Predlog izmjene i dopune Zakona o šumama, kojim se zabranjuje promjena namjene izgorelog šumskog zemljišta u periodu od 30 godina od dana nastanka požara, kao i svaka aktivnost, kojom se sprečava obnova izgorele šume u periodu od 30 godina od dana nastanka požara.

Kako je saopšteno iz Prave Crne Gore razlog za usvajanje ove dopune je često podmetanje takozvanih „investicionih požara“ te dalja zloupotreba prenamjenom iz šumskog u građevinsko zemljište.

"Svjedoci smo brojnih šumskih požara na različitim lokacijama u Crnoj Gori, na kojima su poslije izvjesnog vremena umjesto obnovljenih šuma nikli objekti za stanovanje, poslovni i drugi objekti. U mnogim slučajevima se radi o namjerno podmetnutim požarima, takozvanim „investicionim požarima“ koji imaju za cilj da unište drveće i drugu vegetaciju u šumi da bi se oslobodio prostor za izgradnju objekata. Tako se smanjuju površine pod šumom i gube dragocjeni šumski resursi", navodi se u saopštenju.

Kako objašnjavaju, predloženom izmjenom Zakona o šumama pooštrene su i kazne za fizička i pravna lica koja učine prekršaje koji mogu ili dovode do izazivanja požara u šumi.

Predsjednik Prave Crne Gore Marko Milačić ovim povodom je kazao da se ovakvim zakonskim rešenjem stavlja tačka na „investicione požare“. 

"U koncipiranju izmjena i dopuna, prije svega u dijelu tridesetogodišnje zabrane, ugledali smo se na Španiju, koja u Evropi nije izuzetak u pogledu borbe protiv „investicionih požara“ i sa njima povezanom građevinskom mafijom. Možemo samo da zamislimo koliko je objekata u Crnoj Gori u prethodnim decenijama niklo na prethodno namjerno opožarenim prostorima, putem kasnije promjene namjene zemljišta. Usvajanjem ovog zakonskog rešenja stavićemo tačku na uništavanje naših prirodnih resursa na ovaj nezakoniti i perfidni način iza koga se kriju interesi tajkuna",kazao je Milačić. 

On je pozvao sve političke partije i poslanike u Skupštini Crne Gore da se usvoji ovo zakonsko rešenje već na prvoj Sjednici sledećeg jesenjeg zasijedanja Skupštine. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније