Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Marko Terzić, TVCG ]

18. 08. 2022. 06:46   >>  20:13 6

POKAZUJU BROJKE

Kome odgovara da građani Zete ne glasaju u Podgorici?

Takozvani "zakoni o Zeti" doveli su i do promjene podgoričke izborne jedinica usred izbornog procesa. Na to su ukazali iz Centra za demokratsku tranziciju (CDT), i pozvali predsjednika države da vrati zakone na ponovno odlučivanje. TVCG podsjeća na rezultate posljednjih parlamentarnih izbora održanih u Podgorici odnosno Zeti. Brojke pokazuju kome odgovara da građani Zete ne glasaju u glavnom gradu.

Prema posljednjim podacima MUP-a u Podgorici je 142.824 birača, a u Golubovcima pravo glasa ima oko 12,5 hiljada.

Zahvaljujući izglasavanju takozvanih "Zetskih zakona", stanovici Zete neće moći da glasaju na narednim podgoričkim izborima.

Time je otvoreno pitanje kojim partijama ta odluka ide na ruku? Sudeći prema rezultatima Parlamentarnih izbora 2020. trenutno stanje ide u korist Demokratskoj partiji socijalista ali i GP URA. Na tim izborima koalicije oko DF-a i Demokrata u Zeti su osvojile gotovo 6,5 hiljada glasova, a stranka Mila Đukanovića 3.120. Ako bi odnos snaga bio isti i na narednim izborima u Glavnom gradu, Front i Demokratska Crna Gora izgubili bi oko 10% birača, a DPS 7. URA bi imala oko 3% manje.

Posljednji Parlamentarni izbori na kojima su glasali Zećani, pokazuju da se u toj tada Gradskoj opštini, nijesu proslavili SD, Bošnjačka stranka, HGI, HRS, SDP, Albanska koalicija i Albanska lista.

Svi zajedno, ukupno su osvojili 477 glasova od oko 9 hiljada koliko ih je glasalo u Glavnom gradu.

Da se usvajanjem Zakona o opštini Zeta izvodi opasna izborna manipulacija, upozorili su iz Centra za demokratsku tranziciju. Kažu da se podgorička izborna jedinica mijenja u sred izbornog procesa, te da partije nastavljaju s podrivanjem demokratije. Zato pozivaju predsjendika države Mila Đukanovića da zakone vrati na ponovno odlučivanje.

I profesor Đorđije Blažić ocijenio je za Radio Crne Gore da je na djelu kršenje demokratije, koje s ene dešava slučajno pred izbore.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније