Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.L.B. ]

17. 08. 2022. 13:58 >> 14:09
1

PRAVA CG I DF

Traže ocjenu ustavnosti "Zetskih zakona"

Prava Crna Gora predala je danas Ustavnom Sudu Inicijativu za ocjenu ustavnosti Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore i Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Glavnom gradu, koji su juče usvojeni u Skupštini Crne Gore, a kojima Zeta postaje samostalna opština. Isto su najavili i z Demokratskog fronta.

Iz Prave Crne Gore su kazali da se građanima Zete na direktan način onemogućava da ostvare biračko pravo zajemčeno članom 45 Ustava Crne Gore.

"Kako je članom 12 stav 1 Zakona o izboru odbornika i poslanika predviđeno da se izbor odbornika obavlja u opštini kao jedinstvenoj izbornoj jedinici, nesumnjivo je da se usvojenim izmjenama narušava jedinstvo pravnog poretka. Naime, mijenjanje granica izborne jedinice povlači za sobom mijenjanje broja odbornika koji se biraju u Glavnom gradu, broj potpisa podrške izbornoj listi, kao i niz drugih protivustavnih izmjena. Imajući u vidu činjenicu da su građani Zete nesumnjivo stekli izborno pravo za predstojeći saziv Skupštine Glavnog grada, stupanjem na snagu Zakona o izmjenama i dopunama zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore prije održavanja zakazanih izbora predstavlja najbrutalnije kršenje biračkog prava građana Zete, suprotno Ustavu i pravnom poretku Crne Gore", naveli su iz Prave CG.

Poslanici Demokratskog fronta će podnijeti inicijativu Ustavnom sudu na ocjenu ustavnosti zakona kojima je predviđeno da Zeta dobije status opštine, najavio je poslanik DF-a Milan Knežević.

"Poslanici DF će podnijeti inicijativu Ustavnom sudu na ocjenu ustavnosti “antizetskih” zakona. Naša borba je tek počela, i nemamo dilemu da ćemo pobijediti", napisao je Knežević na Tviteru.

Knežević izlaz iz krize vidi u resetovanju političkih odnosa ili novim izborima.

"Vjerujem da je to pokazatelj institucionalne i političke krize u izvršnoj, ali i u zakonodavnoj vlasti i da je vrijeme za neko novo resetovanje političkih odnosa. Ako je to nemoguće, onda je vrijeme za održavanje prijevremenih izbora", kazao je Knežević za Radio Crne Gore.

Podsjetimo skupština je sinoć usvojila izmjene dva zakona kojim je predviđeno da Zeta dobije status opštine, ali i da građani Zete ne glasaju na lokalnim izborima u Podgorici koji su raspisani za 23. oktobar.

Amandmanima GP URA predviđeno je da stanovnici Dajbaba odluče na referendumu da li će biti dio opštine Zeta ili Glavnog grada. 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније