Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.V. ]

12. 08. 2022. 06:37 >> 16:02
6

KAREN MEDOKS ZA PORTAL

Vlada da poštuje međunarodne obaveze po pitanju oduzetih cigareta

Ujedinjeno Kraljevstvo, pored drugih međunarodnih partnera, blisko sarađuje sa Crnom Gorom kako bi se razvili kapaciteti za borbu protiv krijumčarenja nezakonitom robom preko crnogorskih luka, aerodroma i međunarodnih granica, rekla je u intervjuu za Portal RTCG britanska ambasadora Karen Medoks.

Medoks je naglasila kako bi Vlada trebalo da se oslobodi nezakonite robe u skladu sa međunarodnim i domaćim zakonodavstvom.

  • Vlada Crne Gore je najavila mogućnost da cigarete zaplijenjene u Luci Bar budu prodate. Kako to vidite?

- Tokom razgovora sa predsjednikom Vlade podijelila sam stav Vlade Ujedinjenog Kraljevstva da Crna Gora sada, nakon impresivne i nezapamćene zapljene cigareta, ima dragocjenu priliku da postigne značajno povećanje reputacije kao ozbiljan i kredibilan međunarodni partner u borbi protiv teškog i organizovanog kriminala i korupcije. Možda nikada više neće biti ovakve prilike da se uspostavi primjer za usvajanjem najviših standarda za tretiranje problema nezakonite trgovine duvanom. To zahtijeva da se Vlada oslobodi nezakonite robe u skladu sa međunarodnim i domaćim zakonodavstvom.

Ovaj stav dijele naši međunarodni partneri u Delegaciji Evropske unije i Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji. Crna Gora je potpisnica „Protokola o eliminaciji nezakonite trgovine duvanskim proizvodima” i određena je da bude regionalni koordinator za evropski region na predstojećem Sastanku potpisnica Protokola 2023. godine. Protokol navodi da će „cjelokupan zaplijenjeni duvan, duvanski proizvodi i oprema za proizvodnju biti uništeni upotrebom metoda kojima se čuva životna sredina u najvećoj mogućoj mjeri, ili odloženi u skladu sa nacionalnim zakonodavstvom”. Bilo kakva prodaja ove robe znači direktno kršenje Protokola. Ukoliko se Crna Gora bude odlučila na ovakav čin to bi oslabilo cijelu zajednicu potpisnica, kao i cjelokupan integritet Protokola, izlažući sve nas nezakonitoj prodaji cigareta na našim tržištima, što bi imalo finansijski uticaj na naše ekonomije i izazvalo štetu po zdravlje naših zajednica.

  • Da li ste zadovoljni naporima da se stane na kraj krijumčarenju cigareta u Crnoj Gori u posljednjih 12 mjeseci?

- Ujedinjeno Kraljevstvo dugi niz godina blisko sarađuje sa crnogorskim organima nadležnim za sprovođenje zakona kada je u pitanju krijumčarenje cigareta preko Luke Bar. Pozdravili smo Odluku Crne Gore u junu 2021. godine, koja je ponovljena u decembru 2021. godine, o zabrani skladištenja duvanskih proizvoda na teritoriji slobodne zone „Luka Bar”. Od tada svjedočimo brojnim ozbiljnim istragama i zapljenama, uključujući značajnu zapljenu nezakonitih cigareta u maju. Ovo su sveobuhvatni koraci protiv krijumčarenja i značajan iskaz posvećenosti Crne Gore da se bori protiv teškog i organizovanog kriminala i korupcije. Pohvaljujemo napore Uprave prihoda i carina, Uprave policije i Specijalnog državnog tužilaštva u njihovoj posvećenosti za hvatanje u koštac sa krijumčarenjem cigareta. 

  • Možemo li računati na ekspertsku pomoć Ujedinjenog Kraljevstva u suzbijanju šverca cigareta?

- Ujedinjeno Kraljevstvo, pored drugih međunarodnih partnera, blisko sarađuje sa Crnom Gorom kako bi se razvili kapaciteti za borbu protiv krijumčarenja nezakonitom robom preko crnogorskih luka, aerodroma i međunarodnih granica. Prepoznajemo finansijski uticaj na crnogorsku privredu i opasnost po crnogorsku zajednicu usljed protoka nezakonitih cigareta i narkotika u zemlji. Značajne količine ove robe ostaju u Crnoj Gori, ali takođe postoji uticaj i na širi Zapadni Balkan, EU i UK. Posvećeni smo unapređenju kapaciteta kroz omogućavanje obuka, opreme i ekspertize za obezbjeđivanje crnogorskih granica i luka.

Takođe, zajedno sa našim međunarodnim partnerima, radimo sa crnogorskim organima za sprovođenje zakona i tužilaštvom kako bi se povećala njihova sposobnost za identifikovanje i zapljenu robe koja se nagomilala kroz teški i organizovani kriminal. Takođe smo ponudili ekspertizu za izradu zakona i politika o carinama i nezakonitim finansijama u skladu sa međunarodnim standardima. Ujedinjeno Kraljevstvo će nastaviti da sarađuje sa Crnom Gorom u ovoj oblasti, tamo gdje postoji jasna zajednička korist, dok aktivnosti nastavljaju pozitivno da doprinose rješavanju ovog pitanja.

 

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније