Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Nena Drašković, Radio CG

10. 08. 2022. 18:23 >> 18:26
3

CILJ JAČANJE POZICIJE DPS-A

"Đukanovićev tekst odgovor na šah-mat poziciju"

Predsjednik Milo Đukanović, svojim autorskim tekstom, izlazi u javnost kako bi kao najpopularniji u svojim redovima podigao rejting partije, smatra filozof i esejista Stefan Đukić. I politikolog Predrag Zenović ocjenjuje da je Đukanovićev tekst odgovor na šah-mat poziciju u kojoj se našla Demokratska partija socijalista te da ima za cilj da ponovo vrati u igru desni, nacionalistički narativ i ojača pozicije sa kojih bi DPS eventualno išao u neke naredne izbore.

Đukanovićev autorski tekst niti je poziv na pomirenje, niti vraćanje u prošlost, kaže za Radio Crne Gore esejista i filozof Stefan Đukić. Njegova svrha nije ni da rješava stvari ili sređuje neke odnose. To je, kako kaže Đukić, politički oportunizam vezan za naredne korake i eventualnu promjenu vlasti odnosno nalaženje novih koalicionih partnera.

Đukić u Đukanovićevom tekstu prepoznaje tri važne stvari.

"Prva je da očigledno nije zadovoljan rejtingom svoje partije i koalicionim potencijalom, pa ovim tekstom izlazi među narod, pokušavajući da kao najpopularniji u svojoj političkoj skupini podigne rejting. Druga stvar je to što se obraća formalnim i neformalnim ljudima u svojim redovima i članovima partije i svim onim neformalnim krugovima koji su okolo, u medijima, u nevladinim organizacijama, na fakuletetu ili na drugim mjestima, gdje ih kritikuje za njihovu kritiku i za njihovo nezadovoljstvo, pokušavajući da im objasni zašto se radi to što se radi i da ne bi trebalo da soliraju nego da prate njega kao i do sada", navodi Đukić.

Treća stvar je, ističe Đukić, pokušaj nalaženja novih koalicionih partnera.

"Jer nemoguće je srušiti ovu Vladu sa grupom koja sad postoji DPS-SDP-SD, već bi trebalo da se priključe Demokrate ili Demokratski front, ili pak neko drugi, tako da Đukanović njima, naizgled na neki način pruža ruku odnosno zove ih u saradnju", ocjenjuje Đukić.

Komentarišući autorski tekst predsjednika Mila Đukanovića, politikolog Predrag Zenović kaže i da Đukanovićeva retorika ima jednu etički problematičnu dimenziju, posebno zbog činjenice što dolazi sa pozicije predsjednika države.

"U političkom sistemu kao što je naš, taj inokosni organ - predsjednik, trebalo bi da ujedinjuje, da predstavlja tačku spajanja svih građanki i građana, i da na neki način ta institucija prevazilazi sve one demokratske ideološke i druge podijeljenosti političkog tijela. Međutim, u tom tekstu vidimo opet onu šmitijansku podjelu na MI i ONI , gdje se u jednom dijelu teksta govori o tim elementima koji su anticrnogorski , antievropski, gdje se na jedan, sa te pozicije, apsolutno neprimjeren način govori o jednoj nacionalnoj grupi, i taj jedan diskurs koji zapravo dijeli biračko tijelo i koji nas opet vraća u nacionalističke okvire, može biti jako problematičan", navodi Zenović.

On ističe i da se u drugom dijelu Đukanovićevog teksta pokazuje jedna druga vrsta nerazumijevanja i podjele.

"Riječ je o neoliberalnom elitizmu, gdje predsjednik države u isti koš, istu rečenicu, stavlja i to što jedna kompanija kao što je "Aman" ne funkcioniše i to što Crna Gora i njen socijalni sistem imaju program koji se zove "Evropa sad" i koji je očigledno donio značajan boljitak socijalnog statusa građana Crne Gore", kaže Zenović, uz konstataciju da smatra da se tu pojavljuju "neki novi mi i oni" .

"MI su svi oni koji su u ovoj tranziciji prošli dobro, a svi ONI su ti drugi koji su u ovoj tranziciji osiromašeni i koji se u ovoj tranziciji nijesu snašli dovoljno dobro", riječi su Zenovića.

On dodaje i da nema dileme da je Milo Đukanović istorijska ličnost, međutim, pitanje je, kaže, na kojim stranicama istorije predsjednik Crne Gore vidi sebe i na kojim stranicama će u konačnom i završiti kada se podvuče crta i sabere sve što je jednom društvu kao politički lider donio ili odnio.

Zenović poručuje da bi dio Đukanovićevog teksta koji govori o ljubavi prema Crnoj Gori, poruka koju bi građani trebalo da vrate predsjedniku.

"Jer pored te ljubavi prema Crnoj Gori, važna je i ljubav prema svojim sugrađanima i sugrađankama, i upravo prema onima koji se dijele u MI i ONI narativima, dakle, ljubav prema onima koji drugačije osjećaju svoj identitet, svoje vjersko i istorijsko ukorenjenje, i svoju istorijsku viziju Crne Gore, kao i oni koji se, za razliku od predsjednika, nijesu snašli u tranziciji, koji nemaju of-šor kompanije, a koji jednako imaju pravo da pod ovim nebom i ovim suncem traže svoju budućnost", navodi Zenović.

"Samo tako, ne odričući se ni jednih ni drugih, Crna Gora može zapravo da gradi svoju evropsku budućnost i da istinsi bude ono što je zacrtala svojim ustavom , a to je da bude jedna republikanska državam država valadavine prava i da bude država socijalne pravde", zaključuje Zenović.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније