Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ I. P. ]

03. 08. 2022. 15:57 >> 07:01
21

ŽIVKOVIĆ PORUČIO

Vlada izgubila legitimitet, inicirali smo glasanje o nepovjerenju

Šef poslaničkog kluba DPS-a Danijel Živković saopštio je da je Vlada Crne Gore, nakon potpisivanja Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), izgubila legitimitet, zbog čega su parlamentu podnijeli inicijativu za glasanje o njenom nepovjerenju 19. avgusta.

Živković je na pres konferenciji rekao da je potpisivanjem Temeljnog ugovora doveden u pitanje evropski put Crne Gore.

"Ne sporeći potrebu da se riješi ovo pitanje, uz uvažavanje najboljih evropskih praksi, smatramo da je zbog državno neodgovornog ponašanja premijera Abazovića aktuelna vlada izgbila legitmitet", rekao je Živković, navodeći kako je Abazović u prvi plan stavio pitanje odnosa sa SPC.

Upravo zbog toga su, kako je pojasnio, podnijeli inicijativu za izglasavanje nepovjerenja 43. Vladi Crne Gore: "U ovoj inicijativi je jasno da smo ovu vladu podržali kako bismo ubrzali evropski put Crne Gore".

Postupanje Abazovića ne može imati podršku DPS-a

"U prvih 100 dana rada ove vlade, očigledno ona se nije bavila ključnim prioirtitetima, jačanjem crnogorske ekonomije, jačanjem zdravstvenog sistema u skladu s epidemiološkom situacijom i da se stane u front izgradnje nove snage na EU putu Crne Gore", kazao je Živković.

Nažalost, kako je rekao, današnje postupanje Abazovića i njegove vlade ne može imati podršku DPS-a.

"Nikada nijesmo sporili da se ovo pitanje riješi, kroz inkluzivan proces, da se saslušaju sve sugestije i primjedbe jer to pitanje dijeli Crnu Goru", rekao je Živković, ističući da se premijer Abazović nije ponašao kao čovjek koji štiti nacionalne interese Crne Gore.

Vuksanović-Stanković: Abazović završio karijeru

Poslanica SDP-a Draginja Vuksanović-Stanković kazala je da je Vlada pala, a da je Abazović završio svoju političku karijeru, te da je potppisivanjem Temeljnog ugovora sa SPC nanio privremenu štetu Crnoj Gori.

"Nova vlada će pokrenuti pravnu proceduru za poništenje ugovora, jer su njegove odredbe u suprotnostu sa zakonskim propisima države Crne Gore", kazala je Vuksanović-Stanković.

"Neka se ne raduju mnogo, jer ćemo mi zaštititi interese Crne Gore", poručila je Vuksanović-Stanković, navodeći da ova vlada nije ispunjavala evropsku agendu.

Abazović se potpisivanjem ugovora sa SPC, kako je kazala, oglušio o njihov poziv za dijalog.

"Mi smo bili za to da se u skladu s Ustavom potpiše Temeljni ugovor. Da bude rezultat dijaloga svih. Abazović nikoga nije slušao, osim svog nalogodavca iz Beograda - Aleksandra Vučića", kazala je Vuksanović-Stanković.

Bez potpisa BS-a i Force

Ranije je iz DPS-a saopšteno da je su inicijativu potpisali DPS, SDP-LP, SD i DUA. Inicijativu, međutim, nijesu potpisali Bošnjačka stranka i Forca.

Kako su kazali, osnov razloga za podnošenje predloga jeste to što su izostali rezultati 43. Vlade Crne Gore na planu realizacije onih prioriteta koji su utvrđeni prilikom njenog izbora, a tiču se reformi pravosudnog sistema, jačanja sistema vladavine prava, intenziviranja procesa evropskih integracija, konsolidacije ekonomske politike u zemlji i reorganizacije sistema zdravstvene zaštite u uslovima pandemije korona virusa koja traje.

Kako navode, ignorantskim postupanjem premijera Dritana Abazovića prema stavovima najznačajnijih naučnih ustanova u zemlji, kao i istaknutih stručnjaka i organizacija civilnog društva, "te stavljanjem odnosa sa Srpskom pravoslavnom crkvom u prvi plan, pri čemu je vlastitim neodgovornim postupanjem doveo do podizanja tenzija u društvu i do nenadoknadivog gubitka vremena potrebnog za kvalitetno ispunjavanje obaveza iz evropske agende, ova Vlada je izgubila legitimitet".

"Na kraju obrazloženja predloga je zaključeno da je, zbog svega navedenog, a u namjeri da se zaštite vitalni državni interesi Crne Gore i sačuva šansa da naša zemlja krene putem evropske integracije, podnošenje inicijative za izglasavanje nepovjerenja 43. Vladi Crne Gore bilo neophodno", ističu u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари21

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније