Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

B.Č.J.

02. 08. 2022. 09:44 >> 09:42
1

DF

Izbor članova Sudskog savjeta na dnevnom redu suprotno Ustavu

Iz Demokratskog fronta su saopštili da je predsjednica Skupštine Danijela Đurović, kršeći Ustav, Zakon o sudskom savjetu i sudijama, i Poslovnik, uvrstila u dnevni red vanrednog zasijedanja Predlog za izbor četiri člana Sudskog savjeta iz redova uglednih pravnika.

Napominju da član 128 Poslovnika izričito precizira da dvadeset sedam poslanika, predsjednik države i Vlada mogu u dnevni red predložiti akte čiji su oni predlagači.

"U slučaju predloga za izbor četiri člana Sudskog savjeta iz redova uglednih pravnika predlagač isključivo može biti Odbor za politički sistem i pravosuđe. Zato je Danijela Đurović bila dužna da vrati zahtjev za održavanje vanredne sjednice kao neuredan, jer se rasprava i glasanje o ovom predlogu mogu obaviti najranije 01. oktobra", ističu iz DF-a.

Na ovaj način je, kažu, brutalno prekršen Poslovnik u kome piše da Odbor za politički sistem i pravosuđe predlaže četiri člana za Sudski savjet, a takođe i Ustav i član 16 Zakona o Sudskom savjetu i sudijama koji izričito definiše da nadležno radno tijelo tj. Odbor predlaže članove Sudskog savjeta.

"Čak i ako bi Odbor za politički sistem ponovo održao sjednicu, ne bi imao ustavni kapacitet da zakaže vanredno zasijedanje. Naprosto zvuči nevjerovatno da aktuelna parlamentarna većina Danijelu Đurović gura u zonu ozbiljne krivične odgovornosti, za koju su zaprijećene višegodišnje zatvorske kazne, besprizorno je zloupotrebljavajući, a sve u cilju sticanja neprimjerenog političkog uticaja na budući Sudski savjet", dodaju iz DF-a.

Iz DF-a podsjećaju da su već prikupljeni potpisi za inicijativu za smjenu Danijele Đurović, ali i najavljena krivična prijava.

"Zato je dobronamjerno savjetujemo i pozivamo da ne bude dio DPS-ove hajdučije, i da iskoristi svoje nadležnosti da zaštiti zakonodavnu funkciju Skupštine, jer će, u konačnom, samo ona snositi krivičnu  odgovornost, a ovi, koji je guraju u krivičnu odgovornost, će se izvući", zaključuje se u saopštenju DF-a. 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније