Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Mina [ I. P. ]

28. 07. 2022. 13:48 >> 13:46

KOVAČ NA SJEDNICI

Neke odredbe Nacrta zakona o Vladi nespojive sa Ustavom

U Nacrtu zakona o Vladi postoje sporne odredbe koje su nespojive sa Ustavom, ocijenio je ministar pravde Marko Kovač.


On je, na sjednici Vlade, kazao da ima vremena da se ukaže na njih i da je jedina dobra stvar što se “krenulo s mrtve tačke”. Kovač smatra da proces nije bio dovoljno inkluzivan, jer resor na čijem je čelu nije imao predstavnika u radnoj grupi.

“Mi bismo sigurno rekli da takav nacrt ne izlazi na Vladu”, naveo je Kovač.

On je rekao da je ovo radna verzija i da će biti prilike da se na javnoj raspravi ukaže na sve sporne tačke.

"U tekstu imamo više odredbi koje su nespojive sa Ustavom. Prije svega, to se odnosi i na tehnički mandat vlade koji nije uređen Ustavom, a prvo bi morali da izmijenimo Ustav da bi tako nešto predvidjeli”, kazao je Kovač.

Kako je naveo, postoje pitanja koja su uređena Ustavom i sigurno se ne mogu mijenjati zakonom.

“Tu je još pregršt odredbi koje, prema mom mišljenju, nepotrebno stoje. Ne bavimo se suštinom i konkretnim situacijama, kada imamo neke pravne praznine i dileme kako riješiti neku situaciju”, kazao je Kovač.

On je najavio da će izuzeti mišljenje po tom predlogu zakona.

Ministar javne uprave Maraš Dukaj naveo je da će se Nacrt naći na javnoj raspravi.

“Ovo je prvi, veoma značaj korak jer će Crna Gora prvi put dobiti zakon o Vladi čiji je cilj da se urede sva pitanja od značaja za funkcionisanje Vlade i državnih organa”, kazao je Dukaj.

Ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković Đurović kazala je da je saglasna sa Kovačom da je najbolje što se krenulo s mrtve tačke, i da zakon ima mnogo manjkavosti koje treba ispraviti.

Potpredsjednica Vlade Jovana Marović rekla je da avgust treba ostaviti za sugestije ministarstava, a da se kasnije može više pričati o zakonu i njegovim eventualnim problemima.

“Vidim da nema Ministarstva evropskih poslova, a sigurno da će nam ovaj resor biti potreban i nakon ulaska u Evropsku uniju (EU). Mislim da bi morali da imamo obavezne resore i one koji mogu da budu”, kazala je Marović.

Ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Đeka rekao je da neće glasati za takav predlog i dodao da Nacrt treba vratiti na doradu.

“Zakon nam treba, ali izražavam zabrinutost. Manje je bitno to što je predviđeno 14 ministarstava, imali smo pohvale što je došlo do odvajanja resora pravde i ljudskih prava, jer dajemo na važnosti ljudskim pravima”, kazao je Đeka.

Prema njegovim riječima, što se Crna Gora više približava EU, to sve više do izražaja dolaze ljudska prava.

Đeka je rekao da se ne može “zakucati” broj ministarstava, već regulisati na neki drugi način.

On je kazao da će glasati protiv Nacrta zakona.

Ministar bez portfelja Andrijan Vuksanović smatra da će zakon o Vladi sistematski urediti mnoge stvari i smanjiti politički manevar "koji svi vole da imaju".

“Upravo to govori o političkoj zrelosti. Saglasan sam da ministarstvo za ljudska prava mora da ima svoj resor, ali u pitanju je samo nacrt i vjerujem da ćemo doći do rješenja da imamo Zakon o Vladi. Sve ovo će morati da prođe Skupštinu i vjerovatno će i tamo biti dodatno unaprijeđeno”, rekao je Vuksanović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније