Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.M. [ Milica Mandić / Radio Crne Gore ]

26. 07. 2022. 13:25 >> 13:23
1

GRAĐANI DA KAZNE TAKVO PONAŠANJE

Kršenje Ustava od strane donosilaca odluka nedopustivo

Kršenje Ustava od strane donosilaca odluka je nedopustivo, a građani bi na prvim sljedećim izborima, takvo ponašanje političkih partija trebalo da kazne, poručuju iz civilnog sektora.

Očekuju da Ustavni sud po hitnom postupku zakaže sjednicu i izjasni se o izmjenama Zakona o lokalnoj samoupravi, koje ako proglasi neustavnim, će poništiti i izmjene drugog važnog zakona. Iako je Centar za demokratsku tranziciju apelovao na poslanike da ne usvajaju izmjene Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, o tome su ipak juče okončali raspravu.

Ustavni sud trebalo je samoinicijativno i hitno da se izjasni o izmjenama Zakona o lokalnoj samoupravi koji je osnov za usvajanje dopuna Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, kaže zamjenica izvršnog direktora Centra za demokratsku tranziciju Biljana Papović.

Za Radio Crne Gore ističe da bi se tako pravovremeno spriječilo urušavanje pravnog poretka.

“Mi očekujemo da će Ustavni sud u što hitnijem roku zakazati novu sjednicu i izjasniti se o tom pitanju i otkloniti sve pravne posljedice po pitanju izmjena Zakona o lokalnoj samoupravi. Ukoliko bi Ustavni sud ukinuo sporne izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi, to bi zahtijevalo vraćanje Zakona o finansiranju političkih partija u prvobitno stanje,” kazala je Papović.

Uprkos apelima civilnog sektora da, dok ne sačekaju odluku Ustavnog suda, ne glasaju o Zakonu o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, poslanici će, sve su prilike do kraja jula o dopunama tog Zakona ipak glasati, jer su juče završili raspravu. Zoran Vujičić iz Građanske alijanse ističe da je na sceni kršenje Ustava od strane onih koji bi trebalo da budu prvi koji će štititi najviši pravni akt države.

“Unazad par godina, pa i danas imamo ozbiljnu tendenciju kršenja Ustava političkih partija zarad uskih partijskih interesa. To može da proizvede zaista ozbiljne pravne posljedice ne samo po građane, nego i za samo funkcionisanje države,” kaže Vujičić.

Ističe da nas tendencija kršenja Ustava, polako ali sigurno uvodi u pravnu nesigurnost.

“To ćemo nažalost osjetiti svakog dana. Političke partije obilato koriste to što ne postoje nikakve pravne konsekvence za njihovo kršenje Ustava i tome bi trebalo da se stane na put. Kada građani Crne Gore konačno shvate da političke partije koje su glasali konstantno krše Ustav, nijesu njihovi pravi reprezenti, trebalo bi da ih kazne na prvim sljedećim izborima,” istakao je on.

Papović ističe da izmjene Zakona nijesu tehničke prirode kako je to Vlada predstavila, jer se odnose na skraćenje roka koji je predviđen za kontrolu zloupotrebe javnih resursa.

“Tim dopunama je predviđen termin od 23. avgusta pa do 23. oktobra kada su planirani lokalni izbori. Mi smatramo da je ovim smanjen obim kontrole zloupotrebe javnih resursa i da turistička sezona nije izgovor da bi se omogućila potencijalna zloupotreba državnih i opštinskih resursa u vrijeme trajanja političke kampanje. Faktički opštinama je ostavljeno da one izmaštaju svoje djelovanje nakon izglasavanja izmjena tog Zakona,” istakla je Papović.

Civilni sektor apeluje da institucije urade sve kako bi se izbjegao pravni haos i proizvoljno tumačenje prava prvo na lokalnom i centralnom nivou.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније