Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ I. P. ]

05. 07. 2022. 14:54   >>  14:51 11

KRIVOKAPIĆ PORUČIO

Vlada da se vrati na evropski put ili da idemo na izbore

Ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić saopštio je da će SDP naredna tri dana iskoristiti kako bi Vladu Crne Gore vratio na evropski put, te da su vanredni izbori, ukoliko se to ne desi, jedini odgovor.

Komentarišući najavu potpredsjednika Vlade Crne Gore Vladimira Jokovića, da će na sjednici u petak biti glasanje o Temeljnom ugovoru sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), rekao da bi Joković i premijer Dritan Abazović trebalo da daju odgovor o tome zašto crkvena pitanja ponovo postaju dominantna tema u našoj zemlji.

On je podsjetio da je manjinska vlada formirana sa jasnim zadatkom - ubrzane EU integracije i bolji život naših građana: "Ta dva cilja su nerazdvojna. Takva vlada je dobila široku međunarodnu podršku. Odjednom se desilo da prioiritet vlade više nijesu ta dva stuba, nego druga dva stuba koja nijesu prioritet EU, nego neke druge države, a to je položaj njene crkve u Crnoj Gori i Otvoreni Balkan".

Krivokapić ističe da nijedna od te dvije teme nije tema oko koje se okupila 43. Vlada Crne gore i zbog čega je Evropska unija podržava.

"Obje teme nas vraćaju u prošlost i odvajaju od evropskog puta", rekao je Krivokapić.

On je podsjetio na Deklaraciju Evropskog parlamenta iz marta mjeseca koja se odnosi na strane uticaje u demokratske procese u zemljama EU i regiona, a u kojoj se kaže da je SPC pod ruskim uticajem, te da sprovodi antievropsku agendu.

"Zašto ona postaje dominantna tema ove vlade, to će morati da odgovore potpredsjednik vlade i predsjednik vlade. Ja čak ne govorim o sadržaju Ugovora, kao što SDP nije htio da otvori pitanje Zakona o slobodi vjeroispovijesti, koji nam je sporan, jer ne želimo da zaustavimo evropski put. Zašto neko želi da ovim temama zaustavi evropski put Crne Gore, na to ćemo odgovor dobiti u petak. Što se SDP-a tiče, nećemo pobjeći od odgovora, nemojte to misliti", kazao je Krivokapić.

Poručuje da će iskoristiti naredna tri dana kako bi Vladu vratili na EU put.

"Ako toga nema jedini odgovor su izbori. Ta vlada je onda nastavak prethodne vlade i prevara građana i EU. Prevariti evropske partnere dva puta sa djelovima iste vlade ne smije biti dozvoljeno. Mandat se mora vratiti građanima i onda su u oktobru spremni i državni izbori", rekao je Krivokapić.

Do oktobra bi, međutim, kako je rekao, vrijeme trebalo iskoristiti za pregovore oko problema u pravosuđu.

"Ponašanje pokazuje namjere. SDP će insistirati da se vlada vrati na evropsku agendu. Ovakva vlada postaje prepreka Crnoj Gori ka EU, a ne ono što je obećala - brzi voz za ulazak u EU", kazao je Krivokapić.

Krivokapić je komentarisao i medijske navode o tome kako će se predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, u dogovoru sa zvaničnicima EU, povući sa funkcija u korist našeg evropskog puta.

"Bio sam svjedok na Samitu NATO-a u Madridu da je predsjednik Evropskog savjeta pozvao Đukanovića i mene na razgovor da pomognemo aktivnostima u regionu. Tako da ono što sam vidio u Madridu je bilo traženje pomoći od Đukanovića i mene da pomognemo nekim dešavanjima u regionu", odgovorio je Krivokapić.

 

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније