Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ I. P. ]

04. 07. 2022. 08:56 >> 08:54

LOKALNI ODBOR

DF neće na sjednicu SO Danilovgrad, traže prinudnu upravu

Demokratski front (DF) Danilovgrada saopštio je da ta partija neće prisustvovati predstojećoj sjednici opštinskog parlamenta jer, kako su istakli, ne žele da daju legitimitet i učestvuju u nelegalnom izboru novog predsjednika Opštine Danilovgrad.

"Nakon protivpravnog i protivustavnog odlaganja lokalnih izbora, čiji zakazani datum održavanja je još uvijek upitan, jer se pominje novo odlaganje, opštine, u kojima su izbori morali da se održe u ovom vremenskom periodu, ulaze u zonu, ne samo tehničkog, već i nelegalnog funkcionisanja", kazali su iz DF-a.

Smatraju da je pravno neutemeljeno i nelegitimno "da takvi lokalni parlamenti, čiji je mandat istekao, ili je pri isteku, biraju gradonačelnike, i to u punom mandatu od četiri godine".

"U Danilovgradu je dodatni problem što očigledno postoji i selektivna primjena zakonskih propisa, koji se odnose na sticanje uslova za penziju. Tako je predsjednica Opštine podnijela ostavku (iako nevoljno) na tu funkciju, na osnovu odluke Ministarstva javne uprave, zbog navršenih 66 godina starosti. S druge strane, predsjednik Skupštine opštine je to trebalo da učini još prije tri godine, jer je tada napunio 67 godina, i po tadašnjim zakonskim odredbama stekao uslov za penziju, ukoliko za njega uopšte važi tumačenje Ministarstva javne uprave, koje se prije neki dan i u njegovom slučaju pojavilo u medijima", kazali su iz DF-a.

Predsjednik Skupšine je, kako navode, po svemu sudeći "ipak imao bolje dilove i veze u vrhu DPS-a u odnosu na g-đu Kovačević, te su njega godinama štitili i protežirali, dok su g-đu Kovačević, uprkos njenoj apsolutnoj lojalnosti DPS interesnoj grupaciji, olako žrtvovali, kada su procijenili da im više nije potrebna".

"Nezakonitosti u lokalnom parlamentu tu, naravno, ne prestaju, pa je na prošloj sjednici Skupštine opštine, na primjer, razrješavan predsjednik Opštinske izborne komisije, koji je prije toga (pod pritiskom) već bio podnio pisanu ostavku", rekli su iz DF-a.

Pozivaju nadležne institucije da što prije raspuste lokalnu vlast u Danilovgradu, uvedu prinudnu upravu, te da se izabere odbor povjerenika, koji će do narednih lokalnih izbora upravljati Opštinom.

"Pozivamo, takođe, nadležne da se što prije raspišu lokalni izbori kako bi se izašlo iz stanja pravnog haosa i protivpravnog funkcionisanja na opštinskom nivou. Lokalni izbori su urgentno potrebni i kako bi se konačno DPS poslao u političku prošlost, te uveo red i započeo sveobuhvatni društveni, privredni, ekonomski i kulturni oporavak opština koje su pod DPS upravom osiromašene, prezadužene i dovedene na ivicu opstanka", kazali su iz DF-a.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније