Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

B.B.

03. 07. 2022. 16:47 >> 16:45

GOGIĆ

Vlada da uvidi bezakonje u Opštini Plužine

Predsjednik OO Demokrate Plužine Novica Gogić očekuje da aktuelna nelegitimna Vlada dođe do saznanja da u Opštini Plužine nakon 25. juna ove godine, ne postoji ni skupštinska ni izvršna vlast i da u tom bezvlašću funkciju predsjednika Opštine i funkciju predsjednika Skupštine, samovoljno, suprotno zakonu, obavljaju lica kojima je na tim funkcijama 25. juna istekao četvorogodišnji mandat.

Kako navodi u saopštenju, Mijuško Bajagić, doskorašnji i višedecenijski predsjednik Opštine, javno saopšti da ostaje predsjednik dok ga Skupština ne razriješi, iako bi trebalo da zna da takvu mogućnost Zakon ne poznaje, niti da takvu obavezu po isteku mandata predsjednika opštine Skupština ima.

"Naime, Mijuško Bajagić je 4.02.2022. godine napunio 67. godina i samim tim je morao, po sili zakona, da ode u starosnu penziju, ali kad već nije njemu istekao mandat i on više nije predsjednik Opštine, a Petar Mitrić, predsjednik SO Plužine, imao je obavezu da sazove sjednicu lokalnog parlamenta u zakonskom roku, a ne nakon sedam mjeseci od zadnje sjednice lokalnog parlamenta. Što dalje implicira da je nelegitimna vlada morala u nelegitimnoj lokalnoj upravi da uvede prinudnu upravu", navodi Gogić.

Njegov saborac u bezakonju, doskorašnji predsjednik Skupštine Petar Mitrić, kako dodaje, javno je ustvrdio da u postojećoj situaciji, kada su lokalni izbori zakonom odloženi za 23. oktobar, postojeći organi lokalne uprave nastavljaju da funkcionišu u tehničkom mandatu sve do izbora novih. Neovlašćeno je sazvao za 21. jul, sjednicu SO Plužine.

"Ili Petar Mitrić, nije pročitao usvojene dopune Zakona o lokalnoj samoupravi, ili mu još niko nije saopštio da je novoformirana skupštinska većina predložila i, suprotno Ustavu i postojećem pravnom poretku usvojila dopune Zakona o lokalnoj samoupravi, kojima se održavanje aktuelnih lokalnih izbora odlaže najdalje do 30. oktobra ove godine, a da istovremeno za taj period, u tim jedinicima lokalne samouprave nije produžen mandat odbornika niti predsjednika opštine, pa je riješio da stvar uzme u svoje ruke i postupa onako kako on smatra da treba. Nastali haos u narušenom sistemu lokalne samouprave u opštini Plužine, obavezuju aktuelnu nelegitimnu Vladu i resorno ministarstvo na hitno preduzimanje mjera kojima će se zaustaviti bezakonje pojedinaca i u skladu sa Zakonom utvrditi način uspostavljanja izvršne i skupštinske vlasti u Opštini Plužine, kao neophodnog uslova za ostvarivanje sloboda i prava građana", zaključuje Gogić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније