Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

O.Z.

01. 07. 2022. 07:52 >> 07:54
3

STEJT DEPARTMENT O INICIJATIVI

"Otvoreni Balkan" temelj za jačanje ekonomija

Snažne i inkluzivne regionalne inicijative kompatibilne sa Evropskom unijom, poput "Otvorenog Balkana", kao i zajedničko regionalno tržište – temelj su za jačanje ekonomija Zapadnog Balkana i njegovog približavanja jedinstvenom evropskom tržištu, saopštili su iz Stejt departmenta u vezi sa tom inicijativom.

"Sjedinjene Države podržavaju ove i druge komplementarne inicijative za zajedničko produbljivanje regionalne ekonomske saradnje i unapređenje evropskog puta Zapadnog Balkana. Bliža saradnja unutar tog područja privući će ulaganja u energetiku, bankarstvo, proizvodnju, usluge i druge sektore na tržište od 20 miliona obrazovanih radnika i klijenata u srcu Evrope", kazao je portparol Stejt departmenta u odgovoru Glasu Amerike.

Jedna od činjenica koja je nesumnjivo zbunila javnost je nedvosmislena podrška koju je "Otvorenom Balkanu" pružila i Rusija.

Na tu konstataciju iz Stejt departmenta Glas Amerike dobio je kratak odgovor.

"Rusija očigledno ne podržava proces pridruživanja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji i nastoji da uzrokuje podjele u regionu", zaključio je neimenovani portparol Sekretarijata za spoljne poslove Sjedinjenih Država.

U svom tumačenju inicijative "Otvoreni Balkan" portparolka Evropske komisije Ana Pisonero Hernandez podsjetila je da je Oliver Varhelji, komesar za proširenje i susjedsku komisiju Evropske unije, prisustvovao junskom samitu održanom u Ohridu u Sjevernoj Makedoniji.

"Prisutne su bile i druge zainteresovane strane, uključujući i specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara. Regionalne integracije, zasnovane na pravilima Unije, koje su istinski inkluzivne, mogu donijeti opipljive koristi za Zapadni Balkan i Evropsku uniju", ustvrdila je Pisonero Hernandez – dodavši da je za pohvalu to što su učesnici inicijative posvećeni promovisanju veće regionalne integracije.

"Ipak, ostaje jasno da će najviše koristi biti ukoliko u njoj učestvuje svih šest zemalja Zapadnog Balkana. U tom kontekstu, dok prioritet ostaje napredovanje na zajedničkom regionalnom tržištu, inicijativa "Otvoreni Balkan" ima potencijal da ubrza ekonomsku integraciju regiona ukoliko se to čini na inkluzivan način i zasnovano na pravilima i normama EU i četiri pravila koja važe za slobodno i jedinstveno tržište Unije – koje je zaista inkluzivno", rekla je Glasu Amerike portparolka Evropske komisije.

Takođe, ukazala je i da EK podstiče učesnike da iskoriste postojeće strukture, poput Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini (CEFTA) i Savjeta za regionalnu saradnju da bi se, kako navodi, obezbijedili stručnost i znanje.

"Ekonomski i investicioni plan Evropske unije u iznosu od 30 milijardi eura sastavni je deo podrške zapadnom Balkanu na putu ka EU – koji je od koristi za region i Uniju. Uspješna regionalna ekonomska integracija pomoći će utiranje puta ka dubljoj ekonomskoj integraciji sa jedinstvenim tržištem EU i pomoći u postizanju krajnjeg cilja – što je članstvo u Evropskoj uniji", zaključuje u pisanom odgovoru za Glas Amerike portparolka Evropske komisije Ana Pisonero Hernandez.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније