Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.V. ]

30. 06. 2022. 18:40 >> 06:49
4

ABAZOVIĆ

Crnogorci sada govore "nas i Evropske unije 501 milion"

Najbolja vijest nakon posjete Srbiji jeste da dvije zemlje ulaze u eru boljih odnosa, došli smo do dva, tri konkretna rješenja, posebno u vezi platnog prometa između dvije države, takođe i nesmetanog izvoza hrane iz Srbije prema Crnoj Gori, rekao je šef crnogorske vlade Dritan Abazović. On je naveo da u ekonomskom smislu imamo napredak oko konkretnih projekata. Kako je naglasio, poslanici Skupštine Crne Gore više neće biti zadržavani na graničnim prelazima ka Srbiji. 

"Crnogorska vlada je odlučna da sva pitanja, pa i ona koja opterećuju javnost, rješava odmah. Što se tiče Temeljnog ugovora sa SPC, za nas je važno da sve bude u skladu sa Ustavom i zakonom, i da sve vjerske zajednice budu tretirane na jednak način. Temeljni ugovor mora da bude razmatran na vladi. Što se tiče teksta, ja mislim da tekst više ne treba mijenjati, ali ako neko misli drugačije, tu smo da razgovaramo", rekao je Abazović. 

On je rekao da se bavi državnim interesom, i tako vodi politiku. Ako Vlada treba da padne zbog državnog interesa, kako kaže, neka padne. 

"Što se tiče pojedinih glasova u Crnoj Gori, ja mislim da oni u 99 odsto slučajeva nemaju problem s tekstom, nego hoće da drže ova pitanja otvorenim, da drže to otvorenim d, da zaustavljaju normalan život ljudima u Crnoj Gori, pa i u Srbiji. Kao da su zamrznuti u vremenu, Mislim da je vrijeme da se ovo vrijeme sada iskoristi, evo sunce je konačno tu, i temparature kakve imamo, da se odmrznu i vrate u realnost. Naša intencija je da otvorena pitanja zatvaramo a ne da ih držimo otvorenim po deset ili više godina", kazao je Abazović. 

Ugovor će, kako je najavio, biti potpisan u Crnoj Gori, kada sve bude dogovoreno, mada rok još nije definisan

"Cilj je da se to završi", rekao je premijer. 

On je rekao da podržava da se ugovor potpiše i sa Crnogorskom pravoslovnom crkvom, koja je, kako je rekao, izrazila interesovanje i za to. 

"Prava koje tražite za sebe, dajte i drugima. Oni su u evidenciji Ministarstva pravde", naveo je Abazović. 

On je rekao kako vjeruje da će podrška politici Vlade doći i od DPS, stranke čiji je čelnik aktuelni šef države Milo Đukanović. 

Naglasio je da postoje istorijske veze sa Rusijom, ali da je Crna Gora jasno definisala svoju politiku. 

"Crnogorci sada govore 'nas i Evropske unije 501 milion", poručio je Abazović. 

On je rekao da je tokom nedavne posjete Kijevu jasno prenio podršku Crnu Gore Ukrajini. 

Abazović kaže da se saĐukanovićem pred put u Beograd sreo iz razloga koji su se ticali samita NATO u Madridu, na koji je Đukanović išao.

"Razmijenili smo samo nekoliko rečenica vezano za posjetu, u nadi da će sve biti kaoko treba. Nije imao nikakav savjet. Mislim da je Đukanović neko ko je svjestan da politika nategnutih odnosa i svađe nije učinkovita. Ne znam da li je tako razmišljao prije dvije ili tri godine, ali mislim da je sada tako", ukazuje Abazović.

 

 

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније