Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

RTS/Tanjug [ I. P. ]

30. 06. 2022. 12:40   >>  16:14 13

ZAVRŠEN SASTANAK

Porfirije: Ugovor usaglašen; Abazović: Potpisivanje u CG

U Beogradskoj patrijaršiji održan je sastanak predsjednika Vlade Crne Gore Dritana Abazovića i patrijarha Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirija. Sastanku su prisustvovali ministar finansija Aleksandar Damjanović i savjetnik premijera za pravna pitanja Ivo Šoć.

Patrijarh SPC Porfirije rekao je nakon sastanka s Abazovićem da je u principu postignuta saglasnost oko Temeljnog ugovora, te da tekst koji je usaglašen u Vladi Crne Gore treba da prođe kroz Sinod i da bude potvrđen.

"Polazeći od činjenice da je crkva odvojena od države i da naša crkva gdje god ima svoju jurisdikciju apsolutno poštuje svaku državu i njene zakone", rekao je Porfirije.

Kaže da se ušlo u završnu fazu izrade Temeljnog ugovora.

"I ovog trenutka mislim da mogu da kažem da je postignut dogovor i da je postignuta saglasnost oko Temeljnog ugovora, s tim što mora da se ispoštuju i procedure i kada je riječ o Vladi Crne Gore i SPC. Postojeći tekst koji je usaglašen mora da prođe kroz Sinod i bude potvrđen i prihvaćen i ako Bog da bude sve u redu, onda ćemo pristupiti dogovoru oko datuma potpisivanja", istakao je patrijarh.

On je istakao da će, kada sve bude završeno oko potpisivanja Temeljnog ugovora, to doprinijeti i normalizaciji odnosa između države Crne Gore i SPC.

Premijer Abazović je rekao da su završene procedure na nivou radnih grupa.

"Ići će se na Komisiju za politički sistem pa na vladu, očekujem da uskoro i to pitanje bude stavljeno ad akta na način što će se ukazati poštovanje prema SPC i državi Crnoj Gori", rekao je Abazović.

On je kazao i da će ugovor biti potpisan u Crnoj Gori, navodeći kako ne bi trebalo da bude žurbe.

Inače, uoči sastanka Abazovića i patrijarha Porfirija, kako je javila reporterka Televizije Crne Gore (TVCG) iz Beograda, bilo je pojačano prisustvo policije, kao i u samom sjedištu SPC-a.

Podsjećamo, Vlada Crne Gore je prije dva dana objavila Radnu verziju Temeljnog ugovora sa SPC.

Predsjednik crnogorske vlade je tokom jučerašnjeg sastanka sa premijerkom Srbije Anom Brnabić rekao da vodi "evropsku i sekularnu državu", što znači da će sve vjerske zajednice, kako je rekao, imati isti tretman.

Пратите нас на

Коментари13

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније