Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

O.Z.

27. 06. 2022. 14:57   >>  14:56

PODNIJEĆE PREDLOG SKUPŠTINI

SDP: Za femicid kazna da be minimum 15 godina zatvora

Socijaldemokratska partija (SDP) predložiće Skupštini da se femicid ubuduće tretira kao posebno krivično djelo za koje je predviđena kazna minimum 15 godina zatvora, pa sve do kazne dugotrajnog zatvora, saopštila je poslanica te partije Draginja Vuksanović Stanković.

Policija je danas saoptila da je jutros u Herceg Novom B.P.(1975) iz vatrenog oružja ubio bivši suprug B.R (1975).

"Crnogorska javnost danas je ponovo svjedočila femicidu kao najekstremnijem obliku rodno zasnovanog nasilja učinjenog ka ženi od strane muškarca koji smatra da ima pravo da joj oduzme život", kazala je Vuksanović Stanković.

Ona je istakla da femicidima uvijek prethodi dugotrajno porodično nasilje, zlostavljanje i ugnjetavanje, a za tužilaštva širom države prijave za nasilje u porodici su i dalje samo prekršaji.

"Iako naše krivično zakonodavstvo za nasilje u porodici ili porodičnoj zajednici predviđa novčanu kaznu ili kaznu zatvora, u praksi se najčešće dešava da i ako počinilac bude krivilno procesuiran, bude kažnjen novčanom ili uslovnom kaznom", navela je Vuksanović Stanković.

Takođe, predložiće da se za krivično djelo nasilje u porodici ili porodičnoj zajednici pooštre kazne kako bi se promijenila i kaznena politika, jer je, kako je ocijenila poslanica SDP-a, neprihvatljivo da u pandemiji femicida za nasilje u porodici postoji mogućnost izricanja novčane kazne, a da se ukoliko nastupi smrt žrtve nasilnik sankcioniše sa 3 do 12 godina zatvora, što je manje nego kazna za krivično djelo ubistvo.

"Nazovimo stvari pravim imenom – onda kad ubijanje žena nazovemo femicidom, tek tada ćemo početi da razvijamo svijest i razumijemo prirodu problema, a uvrštavanjem femicida u Krivični zakonik država bi priznala mizoginističku prirodu ovog zločina i iskazala spremnost da se odlučno bori protiv rodno zasnovanog nasilja. Ovakvim pristupom imali bismo tačnu statistiku i podatke, što bi u konačnom rezultiralo boljom zaštitom žena, zbog čega očekujemo podršku svih parlamentarnih partija", saopštila je Vuksanović Stanković.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније