Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.V. ]

24. 06. 2022. 21:24   >>  22:27 10

ABAZOVIĆ

"Imam pozitivan stav prema Otvorenom Balkanu"

Crna Gora je u situaciji da sa svim zemljama u regionu ima izuzetno dobre odnose i odličnu komunikaciju, rekao je premijer Dritan Abazović. On je rekao da ima pozitivan stav prema inicijativi Otvoreni Balkan, jer regionalna saradanja je nešto što treba državama regiona i ubrzava proces evropskih integracija.

"Otvoreni Balkan je nešto što možemo lijepo da iskoristimo ako svi budemo iskreni i ako svi budu učestvovali. Ne vidim da se ona kosi sa politikom EU. Ima snažnu podršku administracije SAD", rekao je Abazović za "Euronews Srbija". 

Naglasio je da ga jedino zanima da je ta inicijativa korisna za Crnu Goru i za crnogorske građane, a nije važno ko je pokrenuo i ko je došao na ideju da pokrene tu inicijativu.  

Abazović je rekao da će diplomatska aktivnost ove Vlade za prvih 100 dana biti veća od diplomatske aktivnosti 41.vlade, koja je imala mandat od 2016. godine do 2020. godine, i to će uskoro biti objavljeno.-

Rekao je da se Crna Gora mijenja na bolje. Navodi da postoje dinamika i ubrzanje u političkom životu, i više niko nije nezamjenjiv, bilo da je direktor ili ministar. 

Kako je poručio, reformi nema bez političke stabilnosti. 

"Crna Gora više ne može da se vrati na staro. To je motivacija, da budemo spremni da se dogovaramo. Crna Gora reflektuje moć dogovaranja", naglasio je Abazović. 

On je naveo da u zvaničnu posjetu Srbiji 29.juna ide s najboljim namjerama, a nakon susreta sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem, jasno je da će dobre volje biti i s druge strane. On kaže da neka pitanja treba riješiti, a prva dobra vijest je rješavanje razmjene ambasadora između dvije zemlje, te da će uskoro obje zemlje poslati diplomatske predstavnike. 

Tu je, navodi premijer, i pitanje izručenja Svetozara Marovića. Smetnja je, kaže, da se prema njemu ne primjejnuju krivične sankcije, već slobodno šeta. 

"Idemo u dobrom duhu. Imaćemo sastanke u Privrednoj komori. Generalno, pokušaćemo da promovišemo i naš turizam u Srbiji", kaže Abazović. 

On je naglasio da će Temeljni ugovor sa SPC biti brzo potpisan i da će to pitanje brzo biti zatvoreno. Rekao je da ne treba robovati datumima, ali da stručni timovi treba da sada sagledaju tekst i onda ako sve bude u redu, ostaje pitanje formalnosti. 

"Imali smo neke razlike u odnosu na tekst koji je bio pripremljen od strane ranije vlade, sada mislim da je to sve kako treba. Već sam rekao, za nas nema tabu tema, neće se nijedno pitanje gurati pod tepih", naglasio je Abazović. 

On je naveo da mu nije važno kako se ko u nacionalnom smislu osjeća, i da će uvijek reagovati kada dođe do diskriminacije i nepravde. 

 

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније